1. Sammendrag

    Olje- og energidepartementet viser i meldingen til at energi- og miljøkomiteen i brev av 25. april 1997, ba om at det fremmes en tilleggsproposisjon om oljeutbyggingen av Troll Vest. Samtidig oppfordret komiteen departementet til å vurdere om det bør framlegges tilleggsopplysninger også til St.prp. nr. 53 (1996-1997) Utbygging og drift av petroleumsforekomster i Oseberg Sør.

       Departementet viser til at denne meldingen inneholder tilleggsopplysninger om mulighetene for oppsamling og injeksjon av CO2 for avgass for Troll C og Oseberg Sør, samt tilleggsopplysninger om mulighetene for elektrisitetsforsyning fra land for Troll C. I tillegg drøfter meldingen CO2-utslipp fra petroleumsvirksomheten på norsk sokkel og forventet utvikling framover, samt tiltakskostnader for å redusere utslippene på Troll Vest og Oseberg Sør, sammenlignet med alternative tiltak på sokkelen, på land i Norge og internasjonalt.

       Eksisterende og ny teknologi for oppsamling og deponering av CO2 er omtalt i meldingen, og det er redegjort for:

- ulike teknikker for oppsamling av CO2, herunder i industriprosesser og fra avgass
- tilleggsutfordringer knyttet til oppsamling av CO2 fra avgass
- deponering av CO2
- kostnader ved fjerning av CO2 offshore
- fjerning av CO2 offshore som del av en kostnadseffektiv klimapolitikk.

       Departementet viser til at det er mulig at oppsamling og deponering av CO2 i framtiden kan bli en naturlig del av en nødvendig infrastruktur for å utvinne og foredle de fossile energiressursene i verden. Imidlertid er det mange utfordringer som må løses, blant annet:

- videre utvikle gode tekniske løsninger som kan samle opp CO2 som blir frigjort ved forbrenning av fossile brensel
- videre utvikle teknisk mulige løsninger som over lang tid kan ta vare på oppsamlet CO2 slik at den ikke bidrar til mulige klimaeffekter. Det være seg gjennom deponering i havet, i undergrunnen eller i vegetasjonen.

       Departementet viser videre til at den teknologi som finnes for oppsamling av CO2 fra avgass kun har vært brukt på fastland. På grunn av areal- og vektbegrensninger vil videre utvikling av den eksisterende teknologi være nødvendig for en eventuell implementering på innretninger til havs. Dette arbeidet vil ta tid og det er i dag uvisst om man vil lykkes med å finne løsninger som gjør at teknologien blir kvalifisert for bruk offshore. Hvis fjerning av CO2 pålegges vil man få en tilsvarende utsettelse av prosjektene.

       Departementet ser positivt på det utviklingsarbeid som i dag gjøres med å finne fram til mer effektive metoder for oppsamling og deponering av CO2, blant annet med støtte av norske myndigheter, og vil vurdere nærmere hvordan man også fra myndighetenes side kan bidra ytterligere med sikte på å realisere gode prosjekter i Norge. Departementet mener at arbeid med å kvalifisere teknologi for bruk offshore bør gis prioritet, og departementet anbefaler at man avventer utviklingen av oppsamlingsanlegg tilpasset petroleumssektorens behov for kompakte og lette anlegg, før man eventuelt går inn for å iverksette fjerning av CO2 fra avgass på sokkelen.

       Departementet viser til at konsekvenser av å pålegge oppsamling og deponering av CO2 for Troll Vest anses å være meget store, og at kostnadene ved mulige tiltak er langt høyere enn om midler skulle være satt inn i de mest kostnadseffektive tiltak for å redusere utslipp av klimagasser. Departementet viser videre til at man kan oppnå betydelig større reduksjoner av CO2-utslipp om det samme beløpet investeres i mer kostnadseffektive former for CO2-reduksjon. Et pålegg om CO2-behandling vil videre medføre utsettelse av prosjektet, som vil gi et betydelig nåverdi tap som følge av forsinkelsene og tap av ressurser fordi utvinningen av oljen i Troll er tidskritisk. De økonomiske konsekvenser av å pålegge oppsamling og deponering av CO2 for Oseberg Sør er også svært store, selv om det ikke er et tilsvarende tap av oljeressurser som på Troll. Også for Oseberg Sør vil et eventuelt pålegg om CO2-fjerning medføre forsinkelser i prosjektet og dermed problemer i forbindelse med utviklingen av Oseberg området samlet sett.

       Departementet fastholder på bakgrunn av opplysningene i denne meldingen konklusjonene i de to proposisjonene om at CO2-oppsamling og deponering vil være så kostbart at det ikke er aktuelt i dagens situasjon. Departementet understreker at teknologien for dette ikke er tilstrekkelig utprøvet, slik at det vil medføre opptil flere års utsettelse av prosjektene å gjennomføre oppsamling og deponering av CO2 til havs.

       Departementet viser til at det i forbindelse med behandlingen av Troll Vest er satt som vilkår at operatøren skal foreta nødvendige utredninger av å forsyne plattformen helt eller delvis med elektrisitet i kabel fra land. CO2-oppsamling og deponering kan da gjennomføres på et gasskraftverk på land når denne teknologien er tilstrekkelig utviklet, og dersom kostnadene er akseptable. Installering av utstyr for CO2-oppsamling og deponering antas ikke å være mulig på en plattform etter at den er tatt i bruk pga vektbegrensninger m.v. Det er i meldingen redegjort for status i dette arbeidet.

       Departementet viser videre til at rettighetshaverne har gått inn for at Troll C-innretningen forberedes slik at deler av kraftbehovet på et senere tidspunkt eventuelt kan dekkes med elektrisitet gjennom kabel fra land når det er nærmere avklart om de samlede kostnader og tekniske løsninger er akseptable. Ekstrakostnadene ved en slik klargjøring er antatt å utgjøre om lag 100  mill. kroner. Det vises til at framdriften i Troll C med en slik løsning ikke vil bli påvirket i vesentlig grad, og hensynet til ressursforvaltningen kan dermed ivaretas.

       Departementet viser til at kostnadene ved å pålegge fjerning av CO2 på Troll C består i to hoveddeler: investeringer i utstyr for CO2-fjerning (først basert på aminteknologi og nå basert på memrbanteknologi) og et økonomisk tap som følge av forsinkelsene av prosjektet. Forsinkelseskostnadene består igjen av to hoveddeler: nåverditap fordi inntektene fra prosjektet forskyves ut i tid og tap av oljeressurser fordi prosjektet er tidskritisk. Det er i meldingen i denne sammenheng gjort rede for:

- investeringer i utstyr for CO2-fjerning, herunder operatørens beregninger,
- utvikling i kostnadsanslag og utviklingstid for teknologi, herunder Oljedirektoratets beregninger
- økonomiske tap som følge av en utsettelse av Troll C.

       Departementet viser til at pga kostnadene knyttet til investeringer i og drift av et anlegg, samt ressurstap og nåverditap ved utsettelse, fastholdes konklusjonen om at CO2 deponering ikke bør pålegges.

       For Oseberg C viser departementet til at forholdene ikke ligger til rette for landbasert elforsyning, bl.a. på grunn av areal og vektmessige begrensninger og stor avstand til land. Det vil derfor ikke bli gjennomført tiltak knyttet til landbasert elforsyning på Oseberg.