Innstilling fra næringskomiteen om de fiskeriavtalene Norge har inngått med andre land for 1997 og fisket etter avtalene i 1995 og 1996.

Dette dokument

1. Sammendrag

       Regjeringen gir i meldingen en omtale av kvoteavtalene for 1997. De viktigste forhandlingene er ført med Russland, EU, Færøyene og Grønland. Det har også vært ført forhandlinger med EU, på vegne av Danmark og Sverige, om reguleringstiltak i Skagerrak og Kattegat. I tillegg har Norge ført forhandlinger med Polen og gjennomført trepartsdrøftinger med Island og Grønland.

       Meldingen forsøker og å vise i hvilken grad Norge og de partene som får tildelt kvoter har utnyttet disse kvotene i 1995 og 1996. I følge meldingen har norske fartøy i 1995 og 1996 benyttet kvotene på fellesbestandene torsk og hyse nord for 62 ° N fullt ut. I tillegg til Norges ordinære kvoter på torsk og hyse nord for 62 ° N, har norske rederlag kjøpt kvoter på disse artene fra Russland i både 1995 og 1996 (i størrelsesorden 20.000 tonn). Når det gjelder utenlandsk utnytting av kvoter, er det et generelt trekk at kvotene av torsk og hyse nord for 62 ° N er godt utnyttet av de landene som har kvoteretter i området.

       I Nordsjøen ble de norske kvotene på fellesbestandene sei, makrell og sild oppfisket i 1995 og 1996. De to siste årene har EU ikke brukt kvotene sine fullt ut på fellesbestandene i 1995 og 1996. Utnyttelsen av kvotene i Skagerrak er gjennomgående høy for både EU (Sverige og Danmark) og Norge.

       Meldingen forteller også hvordan norske og utenlandske fartøy har utnyttet kvotene i de andre sonene som inngår i forhandlingene.

       Meldingen gir også en omtale av de kontrolltiltakene som er satt i verk i Norges økonomiske sone for å kontrollere norsk og utenlandsk fiske på de tildelte kvotene.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mimmi Bæivi, Bjarne Håkon Hanssen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, har merket seg den særdeles grundige gjennomgangen som Regjeringen har foretatt av de fiskeriavtalene som Norge har inngått med andre land for 1997. Det samme gjelder gjennomføringen av avtalene for årene 1995 og 1996. Komiteen er tilfreds med at det i avtalene er lagt opp til en forvaltningsstrategi som ivaretar hensynet til bevaring av bestandene. I denne sammenhengen understreker komiteen det gode samarbeidet mellom norske og russiske myndigheter i fiskerispørsmål. Forholdet mellom de to land i fiskeriforhandlinger såvel når det gjelder kvoteforhandlinger som kontrollfunksjoner, bør etter komiteens mening være med på å danne mønster for forhandlinger og gjennomføring av avtaler med andre land.

       Komiteen har merket seg den alvorlige bestandsituasjonen i Nordsjøen, og er tilfreds med at det arbeides med forvaltningsstrategier for å bygge opp bestanden av sild, makrell og rødspette. Komiteen er videre tilfreds med at det er inngått avtale mellom Norge og EU om å styrke kontrollfunksjonene. Det er imidlertid behov for å forbedre fiskeriforvaltningen, spesielt i Nordsjøen der fisket har vært for høyt i forhold til bestanden.

       Komiteen ser det som et mål at Norge og EU forvalter bestandene frem til en ordning som forhindrer utkast av fisk. Komiteen har merket seg at det i forbindelse med forhandlingene har vært uenighet mellom Norge og EU om fordeling av silde- og makrellkvoter. Komiteen ser behovet for å redusere uttaket av ungsild i Nordsjøen og ser behov for å øke Norges andel av sild- og makrellkvoten.

       Komiteen sier seg også tilfreds med at kontrollordningene og tiltak mot uregulert fiske får en bredere plass i avtalene med andre land, og merker seg de positive resultater dette gir.

3. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til meldingen og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       St.meld. nr. 11 (1997-1998) om de fiskeriavtalene Norge har inngått med andre land for 1997 og fisket etter avtalene i 1995 og 1996 - blir vedlagt protokollen.

Oslo, i næringskomiteen, den 4. desember 1997.

Odd Roger Enoksen, Ivar Kristiansen, Kjell Opseth,
leder. ordfører. sekretær.