2. Oppsummering av undersøkelsen

       Undersøkelsen bygger på intervju, dokumentanalyse og skriftlige spørsmål til ligningskontorer, fylkesskattekontorer og Skattedirektoratet.

       Nesten 28.000 skattytere ble ilagt tilleggsskatt for inntektsåret 1993. Tilsvarende tall for inntektsåret 1995 var i overkant av 25.000 skattytere. Beløpsmessig utgjør tilleggsskatten ca 260 mill. kroner. For inntektsåret 1995 gjelder over 24.000 av ileggelsene forskuddspliktige skattytere. For inntektsåret 1993 er tilsvarende tall nesten 27.000.

       Tilleggsskatt anvendes ikke i en rekke tilfeller hvor vilkårene er til stede. Ressurssituasjonen og tidspresset for å få ligningen ferdig i rett tid er medvirkende årsak til dette.

       Tilleggsskatt er oftest ilagt skattytergrupper hvor kontrollen er enkel å gjennomføre.

       De siste årene har det vært et klart definert mål for skatteetaten å øke ressursinnsatsen overfor næringsdrivende og tyngre skattytergrupper. Denne prioriteringen burde trolig ha gitt seg utslag i et større antall ileggelser av tilleggsskatt overfor denne målgruppen. En slik utvikling synes ikke å ha funnet sted.

       Regelverket om tilleggsskatt praktiseres ikke likt i de kommunene undersøkelsen omfatter. Ulik praktisering kan knyttes til anvendelsen av de materielle reglene og til bruken av ulike prosentsatser for tilleggsskatt.

       Ligningsetatens struktur med mange enheter krever solid faglig oppfølging for å oppnå ensartet saksbehandlingspraksis og felles forståelse for praktiseringen av regelverket.

       Tilleggsskatt synes i liten grad å bli benyttet overfor personlig næringsdrivende som leverer mangelfulle ligningsoppgaver.

       I enkeltsaker hvor tilleggsskatt er ilagt, går det i svært liten grad fram av vedtakene dersom det har vært dissens i ligningsnemnda. Det synes heller ikke å foreligge regler vedrørende protokollasjon ved nemndsbehandlingen. Dette kan gi skattyteren et dårlig grunnlag ved en eventuell klage og bidra til å svekke skattyternes stilling.

       Overordnet oppfølging og kontroll skal sikre at reglene om tilleggsskatt praktiseres i samsvar med ligningslovens regler. Skattedirektoratet har ikke utarbeidet retningslinjer for hvordan fylkesskattekontorenes tilsynsplikt skal gjennomføres.