6. Andre merknader og forslag under komiteens behandling

6.1 E16 - Vegfylling ved Steinsfjorden i Buskerud

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstrepartiet, er bekymret for utviklingen i vannkvaliteten i Steinsfjorden. Til tross for det betydelige arbeidet som er gjort de siste årene for å bedre den økologiske likevekten i Steinsfjorden, har vannkvaliteten blitt betydelig forverret. Bakgrunnen for den negative utviklingen i Steinsfjorden er sammensatt. Både avløp fra befolkningen i området og tilsig fra landbruksarealene i nedslagsfeltet er viktige årsaker. Undersøkelser viser imidlertid at hovedårsaken er dårlig vannutskifting i sundet (Kroksundet) mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden.

       Flertallet viser til at den dårlige vannutskifting skyldes vegfyllingen over sundet (E16).

       Flertallet mener at miljøsituasjonen i Steinsfjorden tilsier at det må finnes en løsning snarest mulig. Flertallet forutsetter derfor at Regjeringen tar initiativ i denne saken, og at det i forbindelse med Statsbudsjettet for 1999 legges fram en plan for å løse miljøproblemet i Steinsfjorden.

6.2 Veg til Tjeldbergodden, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til bygging av ny veg til Tjeldbergodden i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Flertallet viser til at denne vegen ble bygd som fylkesveg og at vegen på et senere tidspunkt ble omklassifisert til riksveg. Flertallet legger til grunn at statens bidrag må være i samsvar med de forutsetningene som gjaldt på utbyggingstidspunktet. Flertallet forutsetter derfor at statens bidrag må ta utgangspunkt i reglene for tilskudd til store fylkesveganlegg og legger til grunn at inntil 50 % statlig tilskudd må gjøres gjeldende i dette tilfellet.

       Flertallet finner ikke rimelig at dette tilskuddet trekkes av riksvegrammen til Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag og forutsetter derfor at slikt tilskudd til disse fylkene gis utenom ordinær riksvegramme.

       Flertallet ber om at Regjeringen legger dette til grunn i forbindelse med Statsbudsjettet for 1999.

6.3 E6 Finneidfjord, Nordland

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre viser til den katastrofe som inntraff i Finneidfjord i juni 1996, og til de løfter som ble gitt om umiddelbar løsning. Flertallet mener situasjonen er uakseptabel, og mener en løsning må sikres senest i 1999.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til den katastrofe som inntraff 20. juni 1996, da en rasulykke tok med seg ca 500 meter av E6, badestrand, maskiner, bolighus, biler og det uerstattelige, fire mennesker omkom i Finneidfjord.

       Dette medlem viser til B.innst.S.nr.14 (1996-1997) der en samlet komité så

       « det som viktig raskt å reparere skadene etter raskatastrofen i Finneidfjord. Denne tragedie har medført åpne sår i lokalsamfunnet, både hos innbyggere og i naturen. En av de omkomne er ennå savnet, skolen ligger som nabo til rasgropa og gjennomgangstrafikken går i boligområdene. »

       Dette medlem viser til at dette fortsatt er situasjonen og at det er uakseptabelt å utsette reparasjonen av skadene.

       Dette medlem vil fremme følgende forslag:

       « Fullføring av sammenknytning av Rv 808 og E6 i Finneidfjord videreføres med sikte på raskest mulig fullføring, og Stortinget ber Regjeringen foreta omdisponering innafor rammene på stamvegrutene slik at arbeidet kan videreføres i 1998. »