Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjørn Tore Godal, Gunnar Halvorsen, Rikke Lind, Anne Helen Rui, fra Fremskrittspartiet, lederen Hans J. Røsjorde og Per Ove Width, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Einar Holstad, fra Høyre, Ingvald Godal og fra Senterpartiet, Tron Erik Hovind, har merket seg at i forhold til inntekter bevilget i Blå bok 1998 er det en netto merinntekt på 397,464millioner kroner. Disse inntektene foreslås tillagt rammen i henhold til merinntektsfullmakten. I tillegg kommer overførte midler overført fra 1997 og tilleggsbevilgnainger i løpet av året, som gjør at den totale ramme for 1998, inklusiv internasjonale operasjoner, etter omgrupperingene i denne sak, blir på 24897,747mill. kroner. Inkludert i dette beløpet er en tilleggsbevilgning på 75mill. kroner til kjøp av nye SISI-kjøretøyer, og 52mill. kroner til dekning av Forsvarets merutgifter ved forberedelsene til NATOs flyoperasjoner i forbindelse med krisen i Kosovo.

Komiteen har merket seg at tilleggsbehovet på kap. 1760, Nyanskaffelser av materiell og nye bygg og anlegg, på 267,7mill. kroner skyldes utvidelse og forsering av enkelte prosjekt. Ifølge brev fra Forsvarsdepartementet til komiteen datert 26.11.98 gjelder dette særlig Kolsås leir, Akershus skolesenter, Kongsvinger - kjøkken, Haakonsvern - strøm til minerydderkai, Bardufoss - fellesverksted og Haakonsvern - nytt brann- og havarifelt. Flere av disse prosjektene har en helse-, miljø- og sikkerhets (HMS)-begrunnelse. Av midlene tilført FrG, Forsvarets relokalisering Gardermoen, er 125 mill.kroner tilbakeføring av midler som ble omdisponert i 1995, grunnet forsinkelser av prosjektet. Komiteen legger til grunn, som varslet i St.prp. nr. 1 (1998-99), at FrG blir terminert i løpet av 1999.

Komiteen tar til etterretning at på grunn av fly- og flygermangel nasjonalt, er overføringsflyging på F-16 gjennomført i USA. Dette har en merkostnad som er dekket inn gjennom denne proposisjonen.

Komiteen merker seg videre at i Revidert nasjonalbudsjett i 1998 ble kap. 1792 Norske styrker i utlandet bevilget med 671 mill.kroner. Av disse ble 100 mill.kroner omdisponert fra kap. 1760, Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold. Etter de siste prognosene viser det seg at det blir et mindrebehov på 95 mill.kroner på SFOR på dette kap. Imidlertid er det et merbehov på UNPREDEP på 20 mill.kroner. restbevilgning på 75 mill.kroner blir tilbakført statskassa.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til at forsvarsbudsjettet fikk et nedtrekk på kap. 1760 på 100 mill. kroner som delvis finansiering av internasjonale operasjoner. Flertallet vil derfor foreslå at mindreforbruket på 75 mill. kroner som departementet foreslår tilbakeført statskassen, i stedet blir tilbakeført til kap. 1760 post 45.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet viser til proposisjonen og støtter departementets forslag.