Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Karl-Anton Swensen, viser til at dokumentet er forelagt Finansdepartementet ved finansministeren til uttalelse. Svarbrev 12. november 2001 er vedlagt innstillingen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at finansministeren i brevet skriver bl.a.:

"Som et sammendrag av synspunktene vil jeg vise til at EU har en taxfree-kvote fra tredjeland som er i samsvar med den norske taxfree-kvoten. Dette sikrer at EU beholder beskatningsretten over varer, herunder alkohol, som innføres, og er et sentralt virkemiddel for at landene skal kunne opprettholde avgifter på denne typen varer.

(…)

Norge har et høyt nivå på særavgiftene som omfattes av kvotebestemmelsene (mineralolje, alkohol og tobakk). En økning av innførselskvotene til det nivået som gjelder ved handel innen EU må antas å gi en kraftig reduksjon i innenlands omsetning av disse varene. En eventuell gjennomføring av forslaget vil ha uheldige virkninger for næringslivet i Norge, og medføre et betydelig provenytap."

Flertallet slutter seg til finansministerens vurderinger.

Flertallet vil derfor ikke bifalle forslaget. Flertallet foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Sverige og Finland har besluttet en harmonisering med EUs innførselskvoter. Dette vil måtte gi betydelige avgiftsreduksjoner både i Sverige og Finland på alkohol og tobakk, slik at prisnivået blir ytterligere redusert og forskjellen til norsk prisnivå vil øke. Etter disse medlemmers oppfatning vil det over tid verken være mulig eller ønskelig å opprettholde et system hvor prisforskjellene mellom naboland med lang og vanskelig kontrollerbar felles grense er så store.

Med dagens prisforskjeller viser tollvesenets kontroller at det er en betydelig ulovlig import av alkohol og tobakksvarer, og dette vil åpenbart bare forsterke seg i tiden fremover. Eksempelvis er det hittil i år beslaglagt 226 000 tusen liter sprit, noe som er ny rekord med betydelig margin.

Disse medlemmer mener at det norske avgiftsnivået må harmoniseres med våre naboland og dermed med resten av Europa, og ser ingen grunn til at norske borgere ikke skal ha samme rett til privat innførsel av alkohol og tobakksvarer som EU-borgere.

Det er viktig å presisere at forslaget gjelder import fra EU-land til Norge, og altså gjelder varer som det er betalt avgift for i et EU-land. Disse medlemmer viser til brevet fra finansministeren hvor det hevdes at en slik økning av innførselskvotene vil måtte antas å gi en kraftig reduksjon i innenlands omsetning av disse varene.

Disse medlemmer ønsker en helt nødvendig harmonisering av de norske avgiftene med nabolandene, og under en slik forutsetning er det ingen grunn til at omsetningen i Norge skulle gå ned. På denne bakgrunn vil disse medlemmer støtte forslaget fra Lodve Solholm, Øystein Hedstrøm og Harald T. Nesvik om at innførselskvotene av reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen om at innførselskvotene i bestemmelsene om tollfrihet for reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler."