Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om tiltak for å begrense bruk av kniv til å skade andre mennesker

Til Stortinget

1. Sammendrag

Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 29. januar 2002 fremsatt følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av lovgivningen slik at politiet gis adgang til å foreta ransaking og visitasjon av personer på offentlig sted, når det er grunn til å undersøke om personen er i besittelse av våpen, inkludert kniv eller lignende skarpe redskap som det er forbudt å bære på offentlig sted, uten at det stilles krav om at det er et sted eller en situasjon hvor vold erfaringsmessig lett utøves, om forutgående samtykke fra politimester eller hans stedfortreder, eller om benyttelse av tekniske hjelpemidler.

II

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av Straffeloven § 231 slik at minstestraffen økes fra 2 års fengsel til 6 års fengsel, samt forslag om minstestraffer og økte maksimumsstraffer også for mindre alvorlige tilfeller av legemsbeskadigelser.

III

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av lovgivningen slik at enhver knivbruk som ikke er i selvforsvar og som medfører at offeret dør, straffes etter de samme regler og med de samme konsekvensene for straffeutmålingen som i dag gjelder for forsettelig drap, og ikke lenger etter et regelverk for legemsbeskadigelse med døden til følge.

IV

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av lovgivningen slik at overlagt drap kan straffes med fengsel på livstid, og forsettelig drap kan straffes med fengsel i inntil 30 år."

I begrunnelsen for forslagene vises det til at etter gjeldende lovgivning har politiet anledning til å visitere personer på offentlig sted når det er grunn til å undersøke om personen er i besittelse av våpen. Loven begrenser imidlertid adgangen til å gjelde "i situasjoner eller på steder hvor vold erfaringsmessig lett utøves". Dessuten stilles det krav til forhåndssamtykke fra politimester eller hans stedfortreder som også skal angi både sted og tidsrom. Visitasjonen skal fortrinnsvis foretas ved hjelp av tekniske hjelpemidler.

De nevnte innskrenkningene i politiets rett til å foreta visitasjon virker unødvendig begrensende i politiets arbeid med å forhindre personer i å bære med seg ulovlige våpen.

I dag blir det idømt svært milde straffer for knivbruk selv når resultatet blir betydelig skade på offeret. Enhver bruk av kniv som ikke er selvforsvar, bør etter forslagsstillers syn dømmes etter de samme regler og få de samme konsekvenser som om drapet var forsettelig. Dersom straffereaksjonene skal bli strengere for ulike typer vold er det også nødvendig å øke straffereaksjonene for drap, slik at det blir en logisk sammenheng.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Carsten Dybevig og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Unni Hennum Lie og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til at forslagene i Dokument nr. 8:48 (2001-2002) er omtalt i Ot.prp. nr. 58 (2001-2002) om endringer i straffeloven og politiloven (tiltak mot ulovlig bruk av kniv og skytevåpen). Komiteen har funnet det naturlig å behandle forslagene i dokumentet i forbindelse med behandlingen av nevnte proposisjon, og komiteens merknader til forslagene fremgår således av Innst. O. nr. 62 (2001-2002).

Komiteen foreslår etter dette at Dokument nr. 8:48 (2001-2002) vedlegges protokollen.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:48 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om tiltak for å begrense bruk av kniv til å skade andre mennesker - vedlegges protokollen.

Oslo, i justiskomiteen, den 4. juni 2002

Trond Helleland

leder

Carsten Dybevig

ordfører

Jan Arild Ellingsen

sekretær