Statens eierinteresser

Meldingen går inn for at staten rydder opp i sitt eierskap i næringslivet og definerer hva man vil med eierskapet i hvert enkelt tilfelle. Dette gir komiteen sin tilslutning til.

Meldingen påpeker videre at statens fremtidige direkte eierskap må begrenses til selskaper av forvaltningsmessig karakter og der eierskapet har en klar politisk begrunnelse. Komiteen vil særlig understreke det faktum at mange strategisk viktige selskaper i landet er hel- eller deleid av staten. Disse selskapene er blant annet finansiert ved hjelp av statens kapitalstyrke og arbeider innen nøkkelvirksomheter som olje og gass, kraftsektoren, IKT, havbruk og finans - områder der norsk næringsliv dessuten har et betydelig vekstpotensial i fremtiden.

Komiteen vil i den forbindelse peke på at den økende internasjonale konkurransen og tendensene til en filialisering av norsk næringsliv gir grunn til betydelig uro. Meldingen peker selv på at Norge mangler sterke private eiermiljøer. Nedsalg av statens aksjer i Statoil og Telenor førte således til at det meste ble overtatt av utenlandske eiere.

Komiteen vil presisere at utenlandske eiere i norsk næringsliv kan være nyttig og ønskelig, viktige deler av norsk industri ble i sin tid bygget opp av utenlandsk kapital og kompetanse. Komiteen vil likevel minne om at Norge er et lite land med et lite hjemmemarked, globaliseringen av økonomien innebærer at kapitalen og kompetansen søker mot de største markedene og de viktigste sentrene i verden. Filialiseringen er del av en internasjonal trend. De samlede rammebetingelsene har stor betydning for lokalisering av næringsvirksomhet.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Kristelig Folkeparti, savner en analyse av hvilken strategi Regjeringen vil følge for å sikre nasjonale interesser i forhold til denne utviklingen og konsekvensene av et statlig nedsalg. Flertallet vil særlig peke på to spørsmål som bør besvares:

  • – Hvordan utnytte statens kapitalstyrke til å styrke disse selskapenes evne til å ta del i kunnskapssamfunnet og møte en økende global konkurranse?

  • – Hvordan finne frem til en ny og bedre rollefordeling mellom staten og private norske eiere med sikte på å utvikle de forretningsmessige fellesinteressene?

Flertallet vil i den forbindelse vise til sine merknader under kap. 3.2.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti støtter Regjeringen i dens forslag som angår de enkeltselskaper staten har eierinteresser i.

Statlig eierskap som næringspolitisk virkemiddel

Komiteen vil i det følgende peke på nøkkelområder der staten har viktige eierinteresser, og omtale disse spesielt.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Kristelig Folkeparti, vil - med utgangspunkt i det forestående - vise til at globaliseringen av økonomien og de raske teknologiske endringene er i ferd med å stille statlig eierskap i et nytt lys. På den ene siden krever denne utviklingen økt profesjonalisering av statens eierskap, på den annen side bør staten bruke sitt eierskap som et virkemiddel til å styrke norske næringsinteresser i en økende internasjonal konkurranse. I den nåværende situasjon er flertallet kommet frem til at staten ikke bør selge seg ned med mindre det foreligger gode forretningsmessige og eventuelt politiske begrunnelser.