1. Oversikt over utvalgets virksomhet i 2002

Kontrollvirksomheten i 2002 har ikke vært preget av større enkeltsaker. Samarbeid og koordinering av EOS-tjenestenes virksomhet synes å bli en stadig mer aktuell problemstilling. Inspeksjonsvirksomheten i 2002 har også kommet opp med enkelte spørsmålsstillinger som har tilknytning til samarbeidet mellom tjenestene, særlig vedrørende fortolkning av regelverk. Også den teknologiske utviklingen innenfor data og telekommunikasjon og internasjonaliseringen av trusselbildet har betydning for samarbeidet mellom tjenestene, og grensesnittet mellom dem. Det er derfor av betydning for utvalgets kontroll med tjenestene at det foreligger klare linjer for informasjonsutveksling, samarbeid og oppgavefordeling tjenestene imellom. Ved kgl.res. 20. desember 2002 ble det fastsatt ny instruks for Koordinerings- og rådgivningsutvalget for tjenestene. Videre arbeider Forsvarsdepartementet med en ny samarbeidsinstruks for tjenestene, som ventes å foreligge i løpet av første halvår 2003 hvor siktemål med de nye instruksene er å styrke Koordinerings- og rådgivningsutvalget, og etablere et mer tidsmessig og effektivt grunnlag for koordinering og grensedragning.

Forholdet til tjenestene har også i 2002 generelt sett vært preget av et godt samarbeid. Kontrollen har skjedd uhindret og utvalget har fått den informasjon som det er bedt om. Utvalget legger vekt på at tjenestene også av eget tiltak informerer om forhold som kan være av betydning for kontrollvirksomheten.

I kontrollen med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har problemstillinger knyttet til registrering av personer og utlevering av personopplysninger stått sentralt. Når det gjelder kontrollen av Forsvarets sikkerhetstjeneste (FO/S) har utvalget sett på tjenestens sentrale register for klarering og personkontroll. Fra kontrollen med Forsvarets etterretningstjeneste kan særlig nevnes at det er foretatt inspeksjon av Globus II-radaren i Vardø etter at den ble satt i operativ drift.

Utvalget har foretatt 24 inspeksjoner, 6 i den sentrale enhet i PST (DSE), 4 i Forsvarets sikkerhetstjeneste sentralt (FO/S) og 2 i Forsvarets etterretningstjeneste sentralt. Det er videre avholdt 10 inspeksjoner i regionale og lokale ledd i tjenestene samt 2 inspeksjoner av personellsikkerhetstjenesten i sivile etater. På flere av inspeksjonene har utvalgets sakkyndige deltatt. Det er foretatt 5 inspeksjonsreiser hvor det er foretatt inspeksjon av regionale og lokale ledd innenfor alle tre tjenester. Det er avviklet 16 interne arbeidsmøter.

Utvalget har mottatt 28 klager i 2002, 25 rettet mot PST, 2 mot Forsvarets sikkerhetstjeneste og 1 mot Forsvarets etterretningstjeneste. I tillegg mottar utvalget fortsatt en del rene innsynsbegjæringer, noe utvalget ikke kan behandle. Det er gitt orientering om Innsynsutvalget i saker hvor det kunne synes som et aktuelt alternativ.

Det er i løpet av året opprettet 12 saker på grunnlag av forhold som er tatt opp av eget tiltak.

Det er avholdt orienteringsmøte med Datatilsynet og forsvarsministeren samt gjennomført studiebesøk hos svenske og danske kontrollmyndigheter. I tillegg har utvalget mottatt en parlamentarikerdelegasjon fra Cuba. Som oppfølging av at lederen og sekretæren deltok på seminar om parlamentarisk kontroll med EOS-tjenester, i regi av Geneva Center for Democratic Control of Armed Forces (DCAF) fikk utvalget en forespørsel om å være medarrangør sammen med DCAF for et seminar i 2003. Siktemålet vil bl.a. være å utarbeide en modellov for kontroll med etterretningstjenestene, basert på innspill fra 8 land, hvorav Norge blir ett. Presidentskapet har gitt sitt samtykke, og seminaret holdes i Oslo i september 2003.

1.1 Komiteens generelle merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, noterer med tilfredshet at forholdet mellom utvalget og tjenestene i 2002 har vært preget av godt samarbeid og at kontrollen har kunnet skje uhindret.

Også i 2002 har utvalget utvist stor aktivitet. Det er gjennomført totalt 24 inspeksjoner, hvorav 5 inspeksjonsreiser til ulike deler av landet. Etter komiteens syn er denne virksomheten av stor betydning.

Komiteen har merket seg at utvalget i 2002 har mottatt 28 klager, mot 25 for 2001. Komiteen anser det som positivt at utvalget bare i et par av sakene har funnet grunnlag for kritikk. Også antall egeninitierte saker ligger på samme nivå i 2002 som i 2001 med henholdsvis 12 og 10.