9. Pasientbehandling i utlandet

9.1 Sammendrag

Departementet har i sin vurdering av ordningen med behandlingsreiser til utlandet for revmatikere m.m. blant annet lagt vekt på at ordningen gjelder spesielle kronikergrupper som er begrenset i antall, og at tilbudet om behandling i utlandet for denne gruppen i hovedsak er et supplerende tilbud som ikke erstatter behandling i Norge, men som kommer i tillegg til annen behandling. Departementet tilrår å videreføre ordningen med behandlingsreiser for revmatikere som et særskilt tilskudd som blir administrert av Rikshospitalet.

9.2 Komiteens merknader

Komiteen mener i likhet med departementet at behandlingsreiser til utlandet for revmatikere, pasienter med psoriasis, barn og ungdom med astma og lungesykdommer og barn med atopisk eksem skal videreføres som nå med staten som direkte ansvarlig. Hagen-utvalgets forslag om å overføre dette ansvaret til RHF ville etter komiteens mening vært uheldig og representert en fare for avvikling eller i alle fall en fare for stor ulikhet mellom regionene. Komiteen erfarer at dette tilbudet fungerer meget godt og gir pasientene stor helsegevinst og forbedret livskvalitet. Komiteen mener at en må søke å utvide tilbudet bl.a. fordi mange pasienter som har behov, får avslag på sine søknader. Komiteen ber departementet vurdere å innføre behandlingsreiser for voksne med atopisk eksem.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at erfaringen med utenlandsmilliarden som Fremskrittspartiet i sin tid fikk bevilget, er udelt positiv. Ikke bare fikk ca. 6 000 pasienter behandling i utlandet, pasienter som hadde stått på venteliste i lang tid, men også de norske fagmiljøene fikk utvidet sin kompetanse på ulike felt. Særlig har Rikshospitalet gitt uttrykk for dette i sin rapport om erfaringen med utenlandsmilliarden. Disse medlemmervil sterkt beklage at det ikke har vært mulig å opprettholde utenlandsbehandlingen i tilstrekkelig omfang.

Disse medlemmerviser til pasientrettighetsloven som ligger i Stortinget til behandling, og som vil gi pasienter som ikke får behandling i Norge innen fastsatt tid, rett til behandling eksempelvis i utlandet. Det er grunn til å tro at utgifter til slik behandling vil øke i årene fremover, noe som disse medlemmerikke mener departementet har tatt høyde for i det foreliggende forslag til statsbudsjett for 2004 for helseforetakene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Senterpartietsier seg glad for at ordningen med behandlingsreiser til utlandet fortsatt skal være en egen post i statsbudsjettet, og at ordningen administreres av Rikshospitalet. Disse medlemmervil i denne sammenheng bemerke at det er behov for en betydelig økning av antall behandlingsplasser for helserehabilitering også i utlandet.