Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om embetsutnemningar m.m. 1. juli 2002 - 30. juni 2003

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 107 (2003-2004)
  • Kildedok: St.meld. nr. 13 (2003-2004)
  • Dato: 27.01.2004
  • Utgiver: Kontroll- og konstitusjonskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Innledning

Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal i henhold til Stortingets forretningsorden § 12 nr. 8 bokstav a gjennomgå og gi innstilling til Stortinget om:

"statsrådets protokoller m.v., jf. Grunnloven § 75 bokstav f, herunder regjeringens melding om embetsutnevnelser."

Arbeids- og administrasjonsdepartementet viser i meldingen spesielt til at det:

"Ved lov 15. desember 2000 nr. 98 vart ymse føresegner i offentleglova endra. Endringane gjeld frå 1. januar 2001. Etter ikraftsetjinga gjev offentleglova § 6 nr. 4 nytt fjerde og femte punktum forvaltningsorganet høve til å unnta opplysningar om søkjarar frå innsyn, dersom søkjaren sjølv ber om det. I dei sakene der søkjarane ikkje ynskjer sitt namn offentleg er det oppgjeve kor mange anonyme søkjarar dette gjeld. Dersom Stortinget som ledd i sin kontrollverksemd ynskjer innsyn i dei komplette søkjarlistene vil desse bli oversend Stortinget i eigen ekspedisjon."

I meldingen er det vedlagt oversikt over: departementsvise embetsutnevninger med søkernes fødselsår, embetseksamen og annen høyere utdanning samt år (Vedlegg 1), konstitueringer i embete og over midlertidige og opprettede stillinger/embeter (Vedlegg 2), fordeling av utnevninger på kvinner og menn (Vedlegg 3), samt oversikt over fordeling av antall stillinger og søkere i perioden (Vedlegg 4).

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har ikke mottatt klagesaker ved behandlingen av meldingen om embetsutnevnelser for ovennevnte tidsrom.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, har ikke mottatt klagesaker i tilknytning til behandlingen av meldingen om embetsutnevnelser for det aktuelle tidsrom.

Komiteen har merket seg oversikten over embetsutnevningene fordelt på kvinner og menn, jf. vedlegg 3 og konstaterer at det fortsatt er et betydelig kvinneunderskudd ved utnevninger i noen departementer.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser spesielt til Forsvarsdepartementet hvor kun 4 av totalt 72 stillinger ble besatt med kvinner. Også Utenriksdepartementet med en fordeling på 24 mot 67, har en særlig utfordring i å rekruttere kvinner.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti registrerer at Forsvaret har spesielle utfordringer knyttet til å sikre en jevnere kjønnsfordeling ved embetsutnevninger. Disse medlemmer har merket seg at de aktuelle tilsettingene det vises til er tilsettinger i hele Forsvaret, og ikke bare i Forsvarsdepartementet. Av disse utgjorde 15 sivile stillinger mens de øvrige utgjorde militære stillinger. Disse medlemmer har merket seg at totalt ti kvinner søkte på 5 av de sivile stillingene som ble utlyst og registrerer at fire av disse ble besatt av kvinner.

Disse medlemmer har videre merket seg at det til de 57 militære stillingene var kun to kvinnelige søkere, hvorav en av disse ble ansatt. Disse medlemmer har merket seg at det dessverre fortsatt kun er et fåtall kvinner som har en tilstrekkelig bakgrunn til å være aktuelle kandidater til denne type militære toppstillinger. Disse medlemmer viser imidlertid til at Forsvarsdepartementet de siste årene har arbeidet målrettet med å øke kvinneandelen og antall kvinnelige toppledere i Forsvaret. Disse medlemmer har spesielt merket seg at Forsvarsdepartementet under den nåværende regjerings ledelse har utnevnt Norges første kvinnelige flaggkommandør, Norges første kvinnelige bataljonssjef, kvinnelig sjef for en transportflyskvadron og kvinnelig sjef for den nyopprettede maritime helikopterskvadronen på Sola.

Disse medlemmer vil avslutningsvis også vise til at Forsvaret har gjennomført et systematisk rekrutteringsarbeid, som etter regjeringsskiftet høsten 2001 har gitt en markant økning i antall kvinnelige elever ved våre befalsskoler, krigsskoler og stabsskole. Ved stabsskolens grunnstudie har det eksempelvis skjedd en dobling av andelen kvinner siden 2001. Disse medlemmer forutsetter at dette arbeidet videreføres slik at man på sikt vil få en høy andel kvinner også i militære toppstillinger.

Komiteen gjentar sin henstilling fra behandlingen av forrige periodes melding og ber Regjeringen ved de neste års avgivelser av stortingsmeldingen om embetsutnevninger, å legge inn en oversikt over fordelingen mellom kvinner og menn for de siste 5 årene.

Komiteen noterer for øvrig med tilfredshet at Regjeringen har fulgt opp komiteens anmodning om en oversikt over utviklingen i antall stillinger og søkere i siste 5-årsperiode. Dette er nyttig informasjon som gir Stortinget mulighet til å følge med i utviklingen i statsforvaltningen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

St.meld. nr. 13 (2003-2004) - embetsutnemningar m.m. 1. juli 2002 - 30. juni 2003 - vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 27. januar 2004

Ågot Valle

leder

Berit Brørby

ordfører