Vurdering av forslag i Dokument nr. 8:4 (2003-2004) Forslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og May Britt Vihovde om etablering av en kommisjon for lokaldemokrati

Jeg viser til brev av 24. oktober 2003 hvor departementet bes vurdere forslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og May Britt Vihovde om å opprette en kommisjon for lokaldemokratiet.

I sitt forslag trekker forslagstillerne frem en rekke uheldige utviklingstrekk for lokaldemokratiet. Jeg kan langt på veg si meg enig i denne beskrivelsen. Jeg mener også at regjeringen står for og fører en politikk hvor målet er å motvirke disse utviklingstrekkene eller endog snu dem.

Regjeringen har i hele sin funksjonsperiode vært opptatt av et styrket lokaldemokrati. Senest i kommuneproposisjonen i vår fremmet vi forslag om en rekke tiltak; mindre øremerking, økninger i de frie inntekter, forenklinger og reduksjon i regelverk og krav til rapportering. Alt for å gi kommunene frie spillerom. Også ved oppfølgingen av valglovutvalgets forslag har regjeringen lagt vekt på å styrke lokaldemokratiet, for eksempel ved å innføre retten til innbyggerinitiativ.

Kommunal- og regionaldepartementet legger også vekt på at lokaldemokratiet skal utvikles lokalt. Derfor gir vi støtte til prosjekter som prøver ut modeller som kan gjøre det enklere for folk å delta også mellom valgene og dermed få muligheter for innflytelse i lokale beslutningsprosesser. Departementet har også åpnet for forsøk med direkte ordførervalg og forsøk med egen valgdag for lokalvalget løsrevet fra den nasjonale valgdagen.

Det er etter hvert utviklet et godt kunnskapsgrunnlag om situasjonen for lokaldemokratiet. For eksempel finansierer departementet en lokalvalgundersøkelse ved hvert kommunestyre- og fylkestingsvalg. I forbindelse med lokalvalgundersøkelsen i 1999 ble det satt et søkelys spesielt på årsaker til den lavere valgdeltakelsen. Undersøkelsen er dokumentert i en egen bok. Ved lokalvalgundersøkelsen etter kommunevalget i 2003 er departementet særlig opptatt av å få fram kunnskap om hvor sterkt lokaldemokratiet står blant folk. Departementet har også satt i gang en evaluering av personvalgordningen i den nye valgloven. Departementet kartlegger demokratitiltak i kommunene gjennom innsamling av data til departementets organisasjonsdatabase. Kommunelovsforskningsprogrammet brakte fram mye relevant kunnskap om situasjonen for lokaldemokratiet. Og nå sist har vi gjennom framleggelsen av resultatene fra maktutredningen både fått utvidet kunnskap om og en debatt om situasjonen og vilkårene for lokaldemokratiet.

Det er nok et åpent spørsmål om situasjonen for lokaldemokratiet egentlig skyldes mangel på kunnskap. Jeg tror det først og fremst står på vilje til å gi fra seg makt sentralt og dermed redusere rommet for den nasjonale partipolitiske markeringen. Likevel ser jeg et behov for at vi stanser opp for å vurdere situasjonen for lokaldemokratiet med utgangspunkt i den aktuelle debatten og nyere kunnskap om temaet, bl.a. fra makt­utredningen. En lokaldemokratikommisjon vil være et egnet forum for å samle erfaringer og gi retning for vårt framtidige lokaldemokrati.

Regjeringen vil arbeide videre med sammensetningen av og mandatet for en slik kommisjon, men ser det som naturlig at de politiske partiene på Stortinget får utpeke hver sin representant til den. Jeg mener også at kommisjonen bør analysere årsakene til at den verbale forståelsen av lokaldemokratiets betydning ikke gjenspeiles i den praktiske politikken overfor kommunesektoren. Det må være et mål at kommisjonen skal mobilisere en felles politisk vilje og evne til å gjennomføre tiltak som kan styrke lokaldemokratiet.

Konklusjon

Jeg slutter meg til forslaget fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og May Britt Vihovde om å opprette en kommisjon for lokaldemokrati.