Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til at forslagsstillerne har bedt Regjeringen om å vurdere å utvide flyktningkvoten med inntil 87 overføringsflyktninger for å kunne ta imot de vietnamesiske båtflyktningene på Filippinene med nære slektninger i Norge.

Komiteen har merket seg at Regjeringen mener det ikke vil være riktig å ta imot de vietnamesiske båtflyktningene til Norge da Regjeringen mener de gjenværende vietnameserne ikke har behov for beskyttelse eller gjenbosetting i tredje land. Komiteen er kjent med at den rettslige statusen for vietnameserne på Filippinene i dag er fastsatt i et vedtak fattet av filippinske immigrasjonsmyndigheter i 1996.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til at det på Filippinene i 2003 ble fremmet et lovforslag angående bosettingstillatelse og eventuelt statsborgerskap for denne gruppen, men at dette lovforslaget ikke ble behandlet av Senatet og dermed ikke lenger ligger til behandling.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Høyre er kjent med at det på Filippinene i 2003 ble fremmet et lovforslag angående bosettingstillatelse og eventuelt statsborgerskap for denne gruppen, og at dette lovforslaget fortsatt ligger til behandling i Senatet, jf. brev fra statsråden i Kommunal- og regionaldepartementet (vedlagt), datert 18. oktober 2004. Videre viser disse medlemmer til at Regjeringen mener vietnameserne på Filippinene har mulighet for å vende tilbake til Vietnam uten å risikere noen form for forfølgelse.

Disse medlemmer slutter seg til denne vurderingen.

Komiteen er kjent med at UNHCR mener dette er personer som ikke faller inn under Flyktningkonvensjonen og ikke vurderes å ha behov for beskyttelse i tredje land.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har likevel merket seg at UNHCR mener det ville være "en sterk humanitær gest" å ta imot vietnameserne på Filippinene.

Komiteen viser til at forslagsstillerne påpeker at Norge i 1979 var et av signaturlandene i Genève-konferansen for å bosette vietnamesiske båtflyktninger etter Vietnamkrigen, og at Norge spilte en aktiv rolle i denne prosessen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, mener at Norge bør ta sin del av ansvaret for de gjenværende personene på Filippinene, slik land som Australia, USA og Storbritannia og andre land har gjort eller er i ferd med å beslutte.

Komiteen viser til kommunal- og regionalminister Erna Solbergs brev til komiteen av 18. oktober 2004. Komiteen har merket seg statsrådens påpeking av muligheten for å utarbeide en særlov for denne gruppen spesielt.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, slutter seg til statsrådens forslag om at den beste måten å innvilge arbeids- og oppholdstillatelse til gruppen på er ved å vedta en særlov. Flertallet ber Regjeringen fremme forslag om slik særlov for Stortinget innen utgangen av april 2005, slik at Stortinget kan behandle loven i løpet av vårsesjonen. Særloven må tydeliggjøre at det er snakk om en engangshendelse på bakgrunn av en helt ekstraordinær situasjon. Flertallet ønsker å bidra til å avslutte saken til de vietnamesiske båtflyktningene som nå bor på Filippinene, og fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av april 2005 fremme forslag til en tidsbegrenset særlov som kan gi hjemmel til opphold i Norge for gruppen av vietnamesiske båtflyktninger på Filippinene med nære slektninger i Norge."

Flertallet mener en særlov må gi kommuner og vietnameserne rettigheter og plikter som om gruppen fikk arbeids- og oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. En slik særlov må også fastslå prinsipper for hvem som skal få komme og at UDI skal være innvilgende myndighet for tillatelsene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Høyre vil ikke gå inn for en slik særlov for de 87 vietnamesiske båtflyktningene. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Dokumentnr. 8:92 (2003-2004) - forslag fra stortingsrepresentantene Heikki Holmås, Lars Rise, Signe Øye, Trine Skei Grande og Magnhild Meltveit Kleppa om vietnamesiske båtflyktninger bosatt på Filippinene, med nære slektninger i Norge - bifalles ikke."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, vil understreke viktigheten av at de gjeldende prinsippene for norsk innvandringspolitikk skal stå fast. Flertallet mener derfor at hovedlinjene i norsk asyl- og innvandringspolitikk fortsatt skal følges.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil påpeke at prinsippene for norsk innvand­ringspolitikk er i endring, og vil måtte endre seg i takt med migrasjon og andre lands politikk på området. Det vil bli særdeles viktig at Norge ikke har en mer liberal innvandringspolitikk enn EU i fremtiden. Disse medlemmer finner det derfor ikke riktig å slå fast at hovedlinjene i norsk innvandringspolitikk skal ligge fast.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener norsk flyktningpolitikk er for streng fordi Norge i flere tilfeller ikke følger UNHCRs anbefalinger.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet viser til at forslagsstillerne ønsket vurdert kvoten for overføringsflyktninger utvidet fra 750 for å ta imot gruppen av vietnamesere.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet viser til at kvoten nå er øket til 1 000 overføringsflyktninger. Flertallet forutsetter at de vietnamesiske båtflyktningene på Filippinene tas innenfor denne rammen.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til egne forslag i Sosialistisk Venstrepartis alternative budsjett for 2005 der det foreslås å øke antallet overføringsflyktninger til 1 500.