Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling for valgperioden 2001-2005 er følgende:

Medlemmer

Personlige varamedlemmer

Finn Kristian Marthinsen (KrF), leder

Eli Sollied Øveraas (Sp)

Per Ove Width (FrP), nestleder

Morten Høglund (FrP)

Åge Konradsen (H)

Beate Heieren Hundhammer (H)

Marit Nybakk (A)

Asmund Kristoffersen (A)

Rolf Reikvam (SV)

Sigrun Eng (A)

Komitévervene var fordelt som følger i 2004:

Komité

Medlem

Medlem

Politisk komité

Finn Kristian Marthinsen

Per Ove Width

Forsvarskomiteen

Marit Nybakk

Teknologikomiteen

Åge Konradsen

PR-komiteen

Rolf Reikvam

Budsjett-komiteen

Marit Nybakk

Presidentkomiteen

Finn Kristian Marthinsen

Den faste komité

Finn Kristian Marthinsen

Per Ove Width

Marit Nybakk

Den vesteuropeiske unions (VEUs) parlamenta­rikerforsamling ble opprettet i 1954 og består av 115 faste representanter fra de ti medlemslandene (Bel­gia, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Spania og Storbritannia). I til­legg møter representanter for de seks assosierte med­lemmer (Island, Norge, Polen, Den tsjekkiske repu­blikk, Tyrkia og Ungarn), de assosierte partnerlande­ne (Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slo­vakia, Slovenia) og observatørlandene (Danmark, Finland, Irland, Sverige og Østerrike). Forsamlingen utarbeider rapporter og vedtar an­befalinger og uttalelser om forsvars- og sikkerhets­politiske spørsmål som oversendes Rådet (regje­ringssiden). Forsamlingen møtes til sesjoner to gan­ger årlig i Paris.

Som assosierte medlemmer deltar de fem norske representantene fullt ut under de to årlige sesjonene og i komitémøtene, men har ikke stemmerett i ple­num. De fem faste medlemmene av delegasjonen var også med på ulike komitémøter i løpet av året. De oppnevnte varamedlemmer deltar kun i ho­vedsesjonene i juni og desember. For­samlingens fremtid er usikker, siden VEUs operative oppgaver er blitt overført til EU.

Et sentralt tema i Vestunionens parlamentariker­forsamlings arbeid også i 2004 var utviklingen av en europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk i EU (ES­DP).

Forsamlingen utarbeidet dertil innspill både når det gjelder nasjonale parlamenters rolle i ESDP, en ny europeisk forsvarspolitikk og Europas rolle i sikkerhetspolitikken, inkludert forholdet til NATO. For­samlingen drøftet også europeisk forsvarsteknolo­gisk samarbeid og transatlantiske forbindelser. Situ­asjonen på Balkan og i Sør-Kaukasus var andre temaer.

Utfordringene knyttet til operasjonalisering av EDA (European Defence Agency) var gjenstand for debatt. Forsamlingen understreket også at tredjelands, her­under Norges, interesser må ivaretas fullt ut. Spørs­målet om norsk deltakelse i fremtidig europeisk for­svarsmateriellsamarbeid var et hovedanliggende i innleggene til den norske delegasjonen.

Den norske delegasjonen deltok også i debatten om hvordan man med det nye sikkerhetspolitiske oppsettet kan opprettholde en bredt sammensatt for­samling som kan utøve parlamentarisk kontroll med den europeiske forsvars- og sikkerhetspolitikken. Det var tverrpolitisk enighet i delegasjonen om å ar­beide for å bevare Norges rettigheter som assosiert medlem av VEU. Spørsmålet om norsk deltakelse i fremtidig europeisk forsvarsmateriellsamarbeid som etableres i EU, ble også tatt opp fra norsk side.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Sigmund Kroslid og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, tar den fremlagte årsrapport til etterretning.

Komiteen mener det kan være fornuftig av Stortinget å vurdere organiseringen av den norske deltakelsen i ulike internasjonale organisasjoner, og nytten av deltakelse. Komiteen vil peke på at Stortingets behov kan endre seg over tid, samtidig som organisasjonene også endrer seg. Det kommer også til nye internasjonale parlamentariske fora hvor det kan være naturlig å vurdere deltakelse fra Stortingets side.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 16 (2004-2005) - om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling for 2004 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen den 25. mai 2005

Torbjørn Jagland

Morten Høglund

leder

ordfører