Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til dokumentet og tar årsrapporten for 2005 til etterretning.

Komiteen vil videre vise til Innst. S. nr. 209 (2004-2005), jf. Dokument nr. 16 (2004-2005) Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling for 2004, der en enstemmig komité understreker at:

"Komiteen mener det kan være fornuftig av Stortinget å vurdere organiseringen av den norske deltakelsen i ulike internasjonale organisasjoner, og nytten av deltakelse. Komiteen vil peke på at Stortingets behov kan endre seg over tid, samtidig som organisasjonene også endrer seg. Det kommer også til nye internasjonale parlamentariske fora hvor det kan være naturlig å vurdere deltakelse fra Stortingets side."

Komiteen er kjent med at siste ministermøte i Vestunionen ble avholdt 13. november 2000 i Marseille. De fleste av organisasjonens oppgaver ble overført til EU. Også VEUs militære satellittsenter i Toriejon og Institutt for sikkerhetsstudier i Paris ble overført til EU. I 2004 ble også WEAG og WEAO - Vestunionens utvalg for utvikling av og samarbeid om forsvarsmateriell - nedlagt, noe som satte bl.a. Norge og norsk forsvarsindustri utenfor dette samarbeidet. Komiteen vil vise til at EU i stedet opprettet European Defence Agency (EDA), som er et rent EU-organ, og at den norske regjeringen i nesten to år forhandlet om en avtale med EU om samarbeid med EDA. Avtale ble inngått i mars 2006.

Komiteen er kjent med at det fremdeles er møter på embetsnivå i Vestunionens regi, og at den parlamentariske forsamlingen er opprettholdt. Her deltar Stortinget som assosiert medlem uten stemmerett. Komiteen vil for øvrig vise til at det innenfor EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk er til vurdering å opprette et forum for lederne av de nasjonale parlamentenes forsvarskomiteer.

Komiteen mener at alle internasjonale parlamentariske forsamlinger er av interesse fordi det her er mulig å møte kolleger for drøfting av aktuelle og felles politiske problemstillinger. Komiteen mener imidlertid at det av og til må vurderes om behovene og organisasjonene endrer seg over tid. Komiteen er kjent med at det er opprettet et parlamentarikerforum knyttet til Verdensbanken, et forum det kan være interessant å vurdere norsk deltakelse i. Komiteen vil også vise til at Stortinget deltar i NATOs parlamentariske forsamling, OSSEs parlamentariske forsamling og i Europarådets parlamentariske forsamling, fora som dekker sikkerhetspolitiske temaer i bredden. Komiteen vil videre vise til at forsvars- og sikkerhetspolitikk i de senere år er satt på dagsordenen i Nordisk Råd.

På denne bakgrunn mener komiteen det nå kan være hensiktsmessig av Stortinget å vurdere organiseringen av den norske deltakelsen i ulike internasjonale organisasjoner, og foreta en evaluering av fora der Norge deltar og nye parlamentariske forsamlinger der Norge foreløpig ikke er med. Komiteen vil be Presidentskapet foreta en slik gjennomgang.