Gjeldende ordning

Regjeringens konsultasjoner med Stortinget om EØS-saker finner sted i EØS-utvalget, som består av utenrikskomiteens medlemmer og medlemmene av den norske parlamentarikerkomiteen for EØS, jf. Forretningsordenen § 13 a. EØS-utvalget har møte forut for møtene i EØS-komiteen (det felles beslutningsorganet mellom EØS/EFTA-landene og EU). I tillegg kan det holdes møter om særskilte saker. Utenriksministeren deltar på møtene. Andre regjeringsmedlemmer deltar i tillegg ved behov og redegjør for status på aktuelle saksområder i EØS-avtalen og perspektivene på regelverksutviklingen fremover. Berørte fagkomiteer innkalles til slike redegjørelser, i tillegg til medlemmene i EØS-utvalget. Forhandlingene i EØS-utvalget skal holdes hemmelige, dersom ikke noe annet er vedtatt. Det tas stenografisk referat av forhandlingene, og referatene kan gjøres offentlige etter ett år, hvis ikke noe annet blir bestemt.

EØS-utvalget får to ganger i året oversendt oppdaterte oversikter over EØS-relevante forslag til og vedtatte EU-rettssaker. Dessuten får EØS-utvalget oversendt før hvert møte en liste med omtale av rettsakter (kommentert liste) som er klare for innlemmelse i EØS-avtalen. Disse oversiktene er offentlig tilgjengelig informasjon som også legges ut på regjeringens informasjonsportal for europasaker.

Enhver endring av EØS-avtalens vedlegg gjennom beslutning i EØS-komiteen behandles som en traktatsak i forhold til Grunnloven. Det samme gjelder beslutning om å godta nytt Schengen-relevant regelverk. Dette medfører at Stortingets samtykke må innhentes når beslutningen gjelder en rettsakt som må gjennomføres ved lovendring i Norge, eller hvis beslutningen vil medføre økonomiske forpliktelser for Norge i fremtidige år, eller hvis beslutningen anses som en sak av særlig viktighet. Beslutninger som krever Stortingets samtykke, forelegges Stortinget i form av en stortingsproposisjon (med mindre også selve ratifikasjonssamtykket er inntatt i en odelstingsproposisjon om lovendringer som følger av det folkerettslige regelverket). I Stortinget forberedes saken vanligvis av vedkommende fagkomité, som forelegger sitt utkast til innstilling for utenrikskomiteen til uttalelse.

Regjeringen har konsultasjoner med Stortinget ved den utvidede utenrikskomité om politisk viktige saker vedrørende Norges forhold til EU eller EØS.

Bestemmelser om EØS-utvalget ble opprinnelig gitt ved beslutning av Stortinget 6. mai 1994, jf. Innst. S. nr. 112 (1993-94). De nåværende reglene i § 13 a ble vedtatt 18. juni 1996, jf. Innst. S. nr. 246 (1995-96).