Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, ser det som svært viktig at det settes inn tiltak som begrenser vold i nære relasjoner. Det er et alvorlig samfunnsproblem med store mørketall. Bekjempelse av vold i nære relasjoner krever innsats på et bredt område.

Komiteen mener det er viktig at de involverte etater får kompetanse på hvordan de skal håndtere disse sakene. Komiteen ønsker at det i utdanningen til lærere, førskolelærerer, helsearbeidere og politi blir lagt vekt på hvordan disse kompliserte sakene skal håndteres. Komiteen mener videre det er viktig at det legges vekt på forebyggende og holdningsskapende arbeid.

Komiteen er fornøyd med at Regjeringen 17. desember 2007 la frem en handlingsplan mot vold i nære relasjoner, kalt "Vendepunkt". Flere av problemstillingene over er tatt med i handlingsplanen, og konkrete tiltak er foreslått. I statsrådens svar til representantforslaget er planens 50 punkter referert. Brevet følger vedlagt denne innstillingen. Komiteen støtter tiltakene i planen.

Komiteen ønsker å fremheve to tiltak i planen som går direkte inn i representantforslaget. I planens pkt. 34 er kvinner som blir drept av sin nåværende eller tidligere partner, omtalt. Regjeringen ønsker å kartlegge disse drapssakene, og gjennom dette arbeidet forsøke å identifisere risikofaktorer og utvikle forebyggende tiltak.

I planenes pkt. 17 til og med 20 har planene fokus på voldsutøveren. Regjeringen ønsker at voldsspiralen skal brytes ved å styrke behandlingstilbudet til voldsutøvere. Komiteen ser det som viktig at tilbudene til voldsutøveren blir landsdekkende, noe det også legges opp til i planen.

Komiteen ser utfordringene med at seks departement er sammen om en plan, men velger å se det som en styrke i denne sammenheng da bekjempelse av vold i nære relasjoner er avhengig av et bredt samarbeid mellom de ulike etatene som er involvert i disse sakene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet slutter seg til at det tas en gjennomgang for de 10 siste årene av drapssaker som har bakgrunn i vold i nære relasjoner. Disse medlemmer er enig i mange av de punkter som nå gjennomgås, men vil påpeke at det er for lite fokus på offeret. Disse medlemmer vil videre peke på at det hjelper lite med planer og tiltak dersom det ikke følger med ressurser.