2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Thorbjørn Jagland og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Henning Skumsvoll og Per Ove Width, fra Høyre, lederen Jan Petersen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bjørn Jacobsen, viser til ombudsmannsnemndas rapport for 2007, gitt i Dokument nr. 5 (2007–2008).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at ifølge Ombudsmannen, samtykker representanter for tjenestemannsorganisasjonene uttrykker stor bekymring for arbeidsmiljøet i Forsvaret. Disse medlemmer tar til etterretning at åpenheten ble betraktet som adskillig bedre da Forsvarssjefen var adskilt fra Forsvarsdepartementet. Disse medlemmer forutsetter at disse forhold bedres gjennom bedre kommunikasjon og samarbeid mellom Forsvarets ledelse og tjenestemannsorganisasjonene. Disse medlemmer registrerer at tjenestemannsorganisasjonene fremholder at arbeidsbelastningen gjennomgående er svært tyngende. Disse medlemmer tar dette som et tegn på at omstillingsfasen ikke har stabilisert seg, og at dette er en ekstra belastning på de ansatte. Disse medlemmer merker seg at Forsvarets militære og politiske ledelse er gjort kjent med ubalansen mellom oppdrag og ressurser og forventer at Regjeringen bringer balanse i disse forhold.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, er i likhet med ombudsmannsnemnda (nemnda) opptatt av at TMO-apparatet får god oppfølging og at TMO- og HMS-kursene fortsatt prioriteres. Flertallet mener at et godt fungerende TMO-apparat er et viktig bidrag til trivsel og samhold i Forsvaret. Flertallet ser positivt på at TMO-apparatet bidrar til at stadig flere tvistesaker finner sin løsning gjennom uformell og formell kontakt mellom partene.

Komiteen viser til at ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten gjelder for tiden 1. januar–31. desember 2007, og at en rekke av de forhold som omtales i rapporten har blitt adressert i St.prp. nr. 48 (2007–2008), og gjennom Stortingets behandling av denne, jf. Innst. S. nr. 318 (2007–2008).

Komiteen merker seg at nemnda er bekymret for uforsvarlig høy tjenestebelastning av vernepliktige ved enkelte avdelinger.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er kjent med at Forsvarsdepartementet og Forsvaret har jevnlige møter med representanter fra de tillitsvalgte for å finne hensiktsmessige løsninger for de vernepliktige i Forsvaret totalt sett.

Disse medlemmer er kjent med at Forsvaret arbeider med problemstillingen sammen med Forsvarets hovedverneombud (FHAMU) for å fremme tiltak som bedrer situasjonen for de vernepliktige.

Komiteen viser til at nemnda i tidligere innberetninger gjentatte ganger har anmodet om at Vernepliktsrådet blir vurdert for nærmere lokalisering til forsvarsledelsen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, finner det ikke tilfredsstillende at denne problemstillingen ennå ikke er undergitt drøftelse, til tross for at nemnda flere ganger har tatt opp saken.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er kjent med at Vernepliktsrådet, ved tidligere omorganiseringer i Forsvaret, er organisatorisk underlagt Forsvarsstaben/Personell, Økonomi og Styringsstaben (PØS), og at denne løsningen, med god samhandling internt i Forsvarsstaben og opp mot Forsvarsdepartementet er tilfredsstillende.

Komiteen tar til etterretning at når det gjelder sikkerhetsklarering av mannskapene er dette fortsatt et område hvor sakene generelt tar for lang tid. Komiteen mener dette er en ugunstig situasjon og lite tjenlig både for Forsvaret og for den det gjelder.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, deler ønsket om at saker om sikkerhetsklarering må avgjøres uten unødig opphold, og senest innen 3 måneder fra søknad om klarering er sendt.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er kjent med at Forsvarsdepartementet har initiert og mottatt en arbeidsgrupperapport om hurtigere sikkerhetsklareringsprosess for vernepliktige, og at det pågår et arbeid i Forsvarsdepartementet og Forsvaret med å følge opp rapporten. Disse medlemmer deler ønsket om at saker om sikkerhetsklarering må avgjøres uten unødig opphold, og imøteser endringer som kan medføre at klareringer kan skje så raskt som mulig fra anmodning om klarering er mottatt.

Komiteen har merket seg at nemnda ved flere anledninger har påpekt at regelverket for tjenestesamtaler (medarbeidersamtaler) for vernepliktige mannskaper og reglene for utstedelse av militært tjenestebevis, må bli bedre fulgt opp ved mange avdelinger.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti erfarer at det har skjedd positive endringer når det nå gjennomføres tjenestesamtaler i tilknytning til utlevering av tjenestebevis. Det er imidlertid fortsatt et behov for å videreutvikle prosessen med halvårlige medarbeidersamtaler.

Komiteen er enig i at Voksenopplæringens virksomhet forsterkes, og vurderes utvidet for januarinnrykkene av vernepliktige.

Komiteen viser for øvrig her til at det i St.prp. nr. 48 (2007–2008), er lagt opp til en videreutvikling av Voksenopplæringen, og at det i den forbindelse vil bli vurdert å utvide dagens opplæringstilbud til også å innbefatte tilbud for sivilt tilsatte, samtidig som de vernepliktiges behov ivaretas, jf. Innst. S. nr. 318 (2007–2008).

Komiteen merker seg at problemer med tilgang på leger, sykepleiere og sykevoktere er bedret, men fortsatt ikke helt tilfredsstillende løst. Komiteen er opptatt av at soldatene skal få et tilfredsstillende legetilbud under tjenesten, dette gjelder også tannhelsetjeneste for de vernepliktige.

Komiteen viser for øvrig her til St.prp. nr. 48 (2007–2008), jf. Innst. S. nr. 318 (2007–2008), hvor det blant annet fremgår at det skal arbeides for å identifisere og gjennomføre tiltak for å effektivisere og styrke sanitetstjenesten i Forsvaret, herunder gjennom interneffektivisering og videreutvikling av samarbeidet mellom FSAN og forsvarsgrenenes sanitetsvirksomhet.

Komiteen har merket seg at nemnda ved flere anledninger har uttalt sterk bekymring for mangelfull psykiatritjeneste og at mennesker som blant annet lider av posttraumatisk stresslidelse knyttet til deres militære tjeneste, opplever et manglende ettervern og liten eller ingen oppfølging fra Forsvarets side.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, er opptatt av at disse forholdene straks kommer i orden. Flertallet merker seg at nemnda fortsatt er bekymret for ressurstilgangen innen sanitetstjenesten.

Komiteen viser forøvrig til det arbeidet som er igangsatt med å styrke psykiatri- og psykologitjenesten i Forsvaret.

Komiteen tar til etterretning at Generaladvokaten også i 2007 rapporterer om manglende kompetanse ved avdelingene, og manglende eller feilaktig innrapportering i forbindelse med Generaladvokatens refselseskontroll.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, forutsetter at Forsvaret innskjerper og etterlever de aktuelle gjeldende bestemmelser.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti er kjent med at departementet vurderer endringer i disiplinærloven, og ber om at det i den sammenheng blir sett nærmere på refselseskontrollen.

Komiteen merker seg at nemnda oppfatter at utviklingen hva angår en del forhold for lærlingene er inne i en aktiv og positiv fase. Komiteen registrerer at det allikevel gjenstår en god del før forholdene kan sies å være fullt tilfredsstillende.

Komiteen viser her til St.prp. nr. 48 (2007–2008) og Innst. S. nr. 318 (2007–2008) hvor det legges opp til å videreføre ordningen med lærlinger, slik at den i størst mulig utstrekning fungerer som rekrutteringsmekanisme til militære og sivile stillinger i Forsvaret. Fokuset på å utvikle og beholde kompetanse som Forsvaret har behov for, skal styrkes.