Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Svein Roald Hansen og Ivar Skulstad, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og lederen Lodve Solholm, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, viser til Sivilombudsmannens gjennomgang av saksbehandlingssituasjonen og behandlingstiden ved Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) (Dokument nr. 4:1 (2008–2009)), hvor Sivilombudsmannen blant annet problematiserer den etablerte køordningen for nye erstatningskrav og ordningens plass i saksbehandlingen. Køordningen er etablert som følge av at NPE har en økning i antall saker som NPE ikke har kapasitet til å behandle fortløpende.

Komiteen viser til at NPE har satt i verk en rekke tiltak fra høsten 2004 med sikte på å effektivisere saksbehandlingen, og komiteen deler Sivilombudsmannens vurdering av at disse tiltakene har hatt positive effekter. Videre registrerer komiteen at Sivilombudsmannen mener potensialet for ytterligere effektivisering gjennom omorganisering av de interne arbeidsmetodene, er begrenset.

Komiteen deler ombudsmannens vurdering av at den største utfordringen for NPE er tilgjengelig saksbehandlingskapasitet. Køordningen som NPE har innført, er et tiltak som skal hindre at hver saksbehandler skal ha en saksportefølje som er uforsvarlig. En for stor saksportefølje for den enkelte saksbehandler vil etter komiteens mening kunne redusere kvaliteten på saksbehandlingen. Samtidig vil komiteen understreke at køordningen åpenbart har svakheter. Det må etter komiteens mening sikres at søkerne får skriftlig tilbakemelding om at den informasjonen som sendes inn blir gjennomgått av NPE, også før søkerne får tildelt saksbehandler.

Komiteen deler ombudsmannens vurdering av at saksbehandlingstiden i NPE er for lang. Komiteen mener Helse- og omsorgsdepartementet bør følge ombudsmannens tilråding om at køordningen som NPE har innført, bør avvikles raskt. Når NPE fra 2009 får utvidet sitt ansvarsområde til også å gjelde erstatningssaker i den private helsesektoren, vil følgene etter komiteens mening kunne bli lengre saksbehandlingstid. Komiteen ber derfor Helse- og omsorgsdepartementet følge utviklingen i NPE nøye og vurdere nødvendige tiltak som sikrer raskere, men likevel god saksbehandling i NPE.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ser med bekymring på den lange saksbehandlingstiden i NPE. Tiltakene som så langt er iverksatt, synes ikke tilstrekkelige til å løse problemene. Det synes heller ikke som beskrivelser og forslag i budsjettproposisjonen for 2009 gjenspeiler det alvor meldingen fra Sivilombudsmannen beskriver. Disse medlemmer mener det er nødvendig at departementet griper konkret tak i utfordringene umiddelbart slik at saksbehandlingen kan bli raskere uten at kvaliteten blir dårligere.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet deler Ombudsmannens syn om at saksbehandlingstiden for NPE er uakseptabelt lang. Det vises til at gjennomsnittlig ventetid i 2007 var 348 dager for ansvarssaker og 429 dager for utmålingssaker. Disse medlemmer viser til at dette utgjør i overkant av to år i gjennomsnittlig saksbehandlingstid i NPE, men at det naturlig nok vil være saker som får en betydelig lengre saksbehandlingstid, all den tid dette kun er et gjennomsnitt.

Disse medlemmer deler Ombudsmannens hovedkonklusjon hva gjelder behovet for å intensivere arbeidet mellom NPE og Helse- og omsorgsdepartementet knyttet til å få ned saksbehandlingstiden. Dette arbeidet bør videre omfatte et arbeid knyttet til behovet for å få fjernet den etablerte køordningen som innebærer avvik fra de ordinære saksbehandlingsrutinene for forvaltningen.

Disse medlemmer vil i tillegg vise til Dokument nr. 8:115 (2007–2008), der representantene Siv Jensen, Harald T. Nesvik, Vigdis Giltun og Jan-Henrik Fredriksen fremmet forslag om en helhetlig gjennomgang av NPE-ordningen. Disse medlemmer deler disse representantenes syn hva gjelder behovet for en helhetlig gjennomgang av ordningen, med blant annet sikte på å få ned saksbehandlingstiden.

Komiteens medlem fra Høyre viser til Høyres alternative statsbudsjett, der det foreslås å øke bevilgningene til Norsk Pasientskadeerstatning. Dette vil bidra til å redusere saksbehandlingstiden for pasientskadeerstatning og dermed legge til rette for å avvikle køordningen raskere. Dette medlem vil understreke at etaten også må arbeide kontinuerlig med forbedringer i interne rutiner slik at saksbehandlingen kan effektiviseres.