6. Innhenting av rettslig vurdering

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiets grupper går imot endring av FO på dette punkt.

Fremskrittspartiets gruppe går inn for endring av Grunnloven § 83 slik at et mindretall på 1/3 kan innhente Høyesteretts betenkning.

Høyres gruppe går inn for at et mindretall på 1/3 eller 2/5 får rett til å innhente betenkning fra Høyesterett om hvorvidt et forslag er i samsvar med Grunnloven.

Kristelig Folkepartis gruppe går inn for at et mindretall på 1/3 skal kunne innhente en uavhengig sakkyndig vurdering av hvorvidt et forslag er i samsvar med Grunnloven.

Venstres gruppe går imot rettigheter for mindretall på dette området.

Presidentskapet konstaterer at det trengs endring av Grunnloven § 83 for at et mindretall i Stortinget skal få rett til å be Høyesterett om en betenkning om et juridisk spørsmål. Derimot er det nok med endring av FO for å gi et mindretall i en komité eller i Stortinget rett til å kreve innhentet en rettslig vurdering fra andre enn Høyesterett.

Presidentskapets flertall, Thorbjørn Jagland, Berit Brørby og Olav Gunnar Ballo, finner ikke grunn til å foreslå endring av FO på dette punkt.

Presidentskapets medlemmer Carl I. Hagen, Inge Lønning og Ola T. Lånke foreslår at en tredjedel av komitémedlemmene kan kreve at det innhentes en uavhengig sakkyndig vurdering om hvorvidt en kongelig proposisjon eller et representantforslag som er sendt til komiteen til behandling, er i samsvar med Grunnloven, og en tilsvarende rett for et mindretall ved avstemning i Stortinget. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"§ 20 nytt niende ledd skal lyde:

Minst en tredjedel av komitémedlemmene kan kreve at det – før innstillingen avgis – innhentes en uavhengig sakkyndig vurdering om hvorvidt et forslag som er sendt komiteen til behandling, er i samsvar med Grunnloven."

"Ny § 45 b skal lyde:

Ved beslutning som krever tilslutning fra minst en tredjedel av forsamlingen, kan Stortinget innhente en uavhengig sakkyndig vurdering om hvorvidt et forslag som er fremmet for Stortinget, er i samsvar med Grunnloven."