Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Torkil Åmland, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, viser til den fremlagte melding om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2009 og vil understreke OSSEs betydning som redskap for politisk dialog og samarbeid for å løse konflikter mellom landene. Med sine 56 deltakerland er organisasjonen en viktig møteplass for ulike syn og tilnærminger til de utfordringer det internasjonale samfunn står overfor.

Komiteen deler regjeringens syn på at etniske og regionale konflikter, organisert kriminalitet, handel med mennesker, våpen og narkotikaomsetning og terrorisme må være organisasjonens prioriterte oppgaver i tillegg til demokratibygging.

Utviklingen på Balkan og i de gamle Sovjetrepublikkene har betydning også i vår del av verden. Komiteen deler regjeringens støtte til fortsatt innsats i Serbia, i Kosovo og i Bosnia-Hercegovina samtidig som utviklingen i Kroatia gir grunnlag for nedtrapping av OSSEs virksomhet. Komiteen anser dessuten fortsatt nærvær i Makedonia, Montenegro og Albania som ønskelig.

Komiteen ser et betydelig behov for innsats i Ukraina, Moldova og Hviterussland, og har merket seg at OSSE anses å spille en viktig rolle i arbeidet for å løse konflikten om Transnistria i Moldova. Komiteen registrerer videre med tilfredshet at OSSE legger opp til omfattende virksomhet i Sør-Kaukasus og Sentral-Asia.

Komiteen vil understreke betydningen av OSSEs og Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter, ODIHRs, arbeid for å beskytte menneskerettigheter. Komiteen anser i likhet med regjeringen at samarbeid med andre internasjonale organisasjoner som for eksempel Europarådet, er av vesentlig betydning.

Frie valg er en forutsetning for utvikling av demokrati. Komiteen anser et godt samarbeid mellom OSSE og ODIHR som en avgjørende forutsetning, men vil i likhet med regjeringen understreke viktigheten av at ODIHR driver sin virksomhet på uavhengig basis. Anerkjent internasjonal metodikk og fri vurdering av valggjennomføringen i de enkelte land må ligge til grunn for valgobservasjonen.

Komiteen viser til at en delegasjon fra OSSE/ODIHR foretok observasjon av det norske valget den 14. september 2009. Selv om delegasjonen i det alt vesentlige ga valggjennomføringen godt skussmål, pekte den også på at «Det konstitusjonelle kravet til borgere om å akseptere et kandidatur, og et mulig valg uten deres godkjennelse, og den ulike vektingen av stemmer i valgkretsene, skiller seg likevel fra OSSEs krav og andre internasjonale standarder.» Komiteen vil understreke verdien av å få formidlet uavhengige vurderinger av etablerte regelverk.

Komiteen støtter OSSEs innsats i kampen mot menneskehandel og seksuell utnyttelse av barn og er tilfreds med at regjeringen gjennom sitt handlingsprogram har påtatt seg rollen som pådriver i dette viktige arbeidet.

Komiteen deler videre regjeringens vurdering av OSSEs rolle når det gjelder økonomiske og miljømessige problemområder som stiller deltakerlandene overfor sikkerhetsmessige utfordringer.

Komiteen har også merket seg at OSSE aktivt engasjerer seg på det politisk-militære området. I den sammenheng vises blant annet til arbeidet for å etablere et multinasjonalt rammeverk mot ulovlig handel med håndvåpen og engasjementet for destruksjon av gammelt, giftig rakettdrivstoff. Videre har CEF-avtalen bidratt til å fjerne et betydelig antall tyngre våpen i Europa. Komiteen viser til at det i 2009 ble gjennomført et betydelig antall CFE-inspeksjoner, totalt 73, og registrerer at aktiviteten forventes å fortsette på samme nivå.

Komiteen har videre merket seg at innsatsen for økt demokratisk kontroll med sikkerhetsstyrker og reformer på justissektoren videreføres.

Bekjempelse av organisert kriminalitet er blitt et stadig viktigere satsingsområde som det trolig vil være aktuelt å satse sterkere på. Komiteen er derfor tilfreds med at det foretas en gjennomgang av OSSEs politisamarbeid og forventer at resultatet av denne omtales i organisasjonens årsrapport for 2010.

Komiteen har merket seg OSSEs engasjement i kampen mot terrorisme og støtter initiativ for å stimulere til internasjonalt samarbeid på dette feltet. Komiteen anser det også positivt at Norge bidrar økonomisk til å sikre at anti-terrorarbeid blir satt på den politiske dagsordenen i Sentral-Asia.

Komiteen viser til det etablerte partnersamarbeidet mellom OSSE og en rekke asiatiske og afrikanske land. Dialog med sikte på å utvikle demokratifremmende tiltak, grensekontrollaktiviteter og regionalt sikkerhetsarbeid er viktige bidrag i arbeidet for å sikre stabilitet og samarbeid. Komiteen registrerer med tilfredshet at Australia fra desember 2009 er tatt opp som nytt partnerland.