Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Finansdepartementet v/statsråden, datert 4. november 2010

Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 – Dokument 1 (2010-2011)

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har for tiden til behandling Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2009 – Dokument 1 (2010-2011). Som et ledd i sin behandling av saken ønsker komiteen å stille følgende spørsmål om rapporteringen på Finansdepartementets område:

  • 1. Riksrevisjonen viser til en bestemt avtale mellom SPU og en forvalter som resulterte i et avtalt vederlag på 900 millioner kroner. Hvor stort var beløpet forvalteren skulle forvalte og hvor vanlig er det at avtaler inngås på de avtalevilkår som ble benyttet i denne saken?

  • 2. SPU har investert i rentebærende papirer i selskaper som er utelukket fra fondets investeringsunivers selv om det er uttalt at egenkapital- og renteinstrumenter skal likestilles. Er rutinene for å sikre dette på plass?

  • 3. Det foreligger motstrid mellom de ulike regnskapsregelverkene som gjelder for SPU. Når kan de nye forskriftene som Finansdepartementet arbeider med forventes å være på plass?

  • 4. Hva er årsaken til at det fortsatt er tvil om Skatteetatens rapporteringstall?

  • 5. Skatteetaten har satset mye på nye IKT løsninger blant annet elektronisk innrapportering til ligningsmyndighetene som skulle frigi ressurser til kontroll. Likevel ser vi at kontrollaktiviteten går ned blant annet fordi kontrollene vris fra tyngre til mer avgrensede kontroller. Når kan en forvente å se den varslede satsingen?

  • 6. Skatteetaten har ikke lyktes i å dreie en større del av ressursbruken over på kontroll av næringsdrivende og selskaper. Hvordan er dette fulgt opp av departementet?

  • 7. Likebehandling av skattytere har vært tatt opp ved flere anledninger jf. senest Dokument 3:11 (2009-2010). I følge Riksrevisjonen har Finansdepartementet ikke fulgt opp dette på en tilfredsstillende måte. Hva har departementet gjort på dette området?

I tillegg til spørsmålene over, ønsker komiteen å stille noen spørsmål som gjelder ansvarsområdet til Norges Bank og Norges Banks representantskap. Komiteen ber om at Finansdepartementet sørger for at følgende spørsmål blir besvart:

  • 1. Riksrevisjonen har avdekket en avtale mellom SPU og en bestemt forvalter som etter avtalen resulterte i at forvalteren fikk 900 millioner kroner i honorar. I hvilken grad gjennomfører Norges Bank kontroller med oppfølgingen av avtaler med forvaltere for å unngå uforholdsmessig høye honorar?

  • 2. Er det i denne saken gjennomført undersøkelser som sikrer at det ikke er skjedd korrupsjon i forbindelse med avtaleinngåelsen?

  • 3. Mener Norges Bank at kontrollrutinene er tilfredsstillende når en ikke selv har oppdaget denne avtalen? I hvilken grad vil Norges Bank intensivere kontroll og oppfølging av denne typen avtaler?

Av hensyn til den videre fremdrift i saken, bes det om raskt svar.