Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tove Linnea Brandvik, Thor Erik Forsberg, Kari Henriksen, Anette Trettebergstuen og Heidi Ørnlo, fra Fremskrittspartiet, lederen Robert Eriksson, Laila Marie Reiertsen og Erlend Wiborg, fra Høyre, Torbjørn Røe Isaksen og Bente Stein Mathisen, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, fra Senterpartiet, Geir Pollestad, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, understreker viktigheten av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon ved yrkesskade og yrkessykdommer. Komiteen viser til justisministerens svarbrev til komiteen av 19. mai 2011 og har registrert at regjeringen arbeider med å vurdere behovet for endringer i regelverket for yrkesskader og yrkessykdommer.

Komiteen viser til NOU 2008:11 «Yrkessykdommer» der det blant annet er foreslått å endre dagens yrkessykdomsliste. Komiteen viser til justisministerens konklusjon, sitat:

«etter mitt syn vil det være uheldig å foreta enkeltstående endringer i yrkesskadeforsikringsloven og yrkessykdomsforskriften før utfallet av den bredere og helhetlige gjennomgang av yrkesskadelovgivningen foreligger.»

Komiteen støtter dette og imøteser både den helhetlige gjennomgangen og en nærmere vurdering av spørsmålet om hvilke kuldeskader som skal kvalifisere som yrkesskade.

Komiteen mener at man ved gjennomgangen av lovgivningen på dette området må vurdere hvordan skadene som omfattes fremstår i et likestilingsperspektiv. Erfaringer kan tyde på at det er en overvekt av menn som tilkjennes erstatning etter dagens regler.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti mener det er viktig å ha en god ordning for yrkesskadeerstatning. En slik ordning bør også ha bred støtte hos partene i arbeidslivet. Disse medlemmer ser at dagens ordning med to forskjellige regelsett kan være uheldig. Disse medlemmer mener at det er behov for en grundig gjennomgang av gjeldende yrkessykdomsliste. Både arbeidslivet og samfunnet har forandret seg betraktelig siden siste gang Stortinget foretok en slik gjennomgang. Disse medlemmer påpeker at det de senere årene har vært flere saker gjennom rettssystemet, med krav om yrkesskadeerstatning for yrkessykdom som ikke faller innunder listen. I mange av sakene har saksøker ikke fått medhold til tross for at det kan påvises medisinsk at sykdommen skyldes tidligere arbeidsforhold.

Disse medlemmer viser til at regjeringen for tiden arbeider med å følge opp høringen for et utdypet forslag til ny organisatorisk modell og for NOU 2008:11 Yrkessykdommer, men vil bemerke at arbeidet har tatt svært lang tid og uten at Stortinget har blitt forelagt en helhetlig gjennomgang. Disse medlemmer vil ikke støtte forslag til enkeltstående endringer på det nåværende tidspunkt, men mener det er nødvendig med en helhetlig innfalsvinkel og gjennomgang.

Disse medlemmer fremmer på den bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en helhetlig sak knyttet til organisatorisk modell for yrkesskader og forslag til nye yrkessykdomsregler, og at en slik sak legges frem innen april 2012.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterparitet, foreslår at Representantforslag 138 S (2010–2011) vedlegges protokollen.