Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim, Knut Storberget og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til at finansministeren har uttalt seg om forslaget i brev av 18. april 2012 til finanskomiteen. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser til forslagsstillernes synspunkt at det er viktig at skatte- og avgiftsnivået oppleves som både rimelig og rettferdig, samt at regelverket bør være så enkelt og oversiktlig som mulig. Forslagsstillerne viser til at det enkleste tiltaket for alle parter vil være å innføre generell merverdiavgiftsplikt for utleie av fast eiendom til avgiftspliktig virksomhet. Som alternativ til generell avgiftsplikt foreslås det i representantforslaget enkelte endringer i reglene som regulerer adgangen til tilbakegående avgiftsoppgjør og at det skal bli enklere å kontrollere hva slags avgiftsregistrering man har.

Som forslagsstillerne viser til, er salg og utleie av fast eiendom unntatt fra merverdiavgiftsplikt i dag. Dette innebærer at det ikke skal beregnes merverdiavgift på omsetningen, for eksempel salgssum eller leievederlag. Det vil da heller ikke foreligge rett til å trekke fra inngående merverdiavgift på anskaffelsene til virksomheten, for eksempel byggekostnadene ved oppføring av den faste eiendommen. Unntaket har eksistert siden merverdiavgiften ble innført i 1970, og ble videreført i forbindelse med merverdiavgiftsreformen i 2001. For utleievirksomheter er det blitt gitt adgang til frivillig registrering av utleievirksomhet for å hindre skjult merverdiavgift i leievederlagene som leietakere ikke kan fradragsføre.

Dagens ordning er altså at utleie av fast eiendom er unntatt fra merverdiavgiftsloven, men utleier har en valgmulighet. Dette innebærer at inntil det foreligger en søknad om frivillig registrering, må avgiftsmyndighetene gå ut fra at utleier har valgt å holde utleieforholdet utenfor loven. Det er altså utleier som må tilkjennegi aktivt ved søknad at virksomheten ønskes brakt innenfor loven.

Komiteen deler forslagsstillernes syn på at dagens regelverk kan oppfattes noe uoversiktlig, unødig komplisert og med negative økonomiske konsekvenser ved feil bruk av skjema for valg av merverdiavgiftsmodell. Komiteen viser videre til at finansministeren i sitt brev til komiteen uttaler følgende:

«Jeg er derfor enig i forslagsstillernes prinsipale forslag om at det bør vurderes generell merverdiavgiftsplikt ved utleie av fast eiendom til merverdiavgiftspliktig virksomhet. Etter min oppfatning bør imidlertid utredningen være bredere og undersøke om reglene kan forbedres for flere virksomheter som driver næring med utgangspunkt i fast eiendom.»

Komiteen ser at det er fremført gode argumenter for å innføre en generell merverdiavgiftsplikt for utleie av fast eiendom til avgiftspliktig virksomhet med tilsvarende fradragsrett. Dette vil bidra til å gjøre regelverket enklere for både næringslivet og myndighetene. Komiteen deler finansministerens syn om at det er behov for å se konsekvenser og behov for lovendringer innenfor området i en større sammenheng. Komiteen viser til at regjeringen holder på med en utredning for å få en bedre klarhet i fordeler og ulemper ved å innføre en generell merverdiavgiftsplikt ved utleie av fast eiendom. Finansministeren anmoder derfor komiteen om å avvente denne utredningen før endelig vedtak fattes av Stortinget. Komiteen viser videre til at flere private aktører har kontakt med regjeringen for å gi innspill til et bedre regelverk i fremtiden. Komiteen ber derfor regjeringen ha tett dialog med ulike deler av næringslivet for å sikre at alle sider av saken blir belyst.

Komiteen har merket seg at det ikke finnes noen enkel måte å kontrollere hvilken registrering man har i avgiftsregisteret. I praksis må man, selv om man er registrert, spesielt registrere seg for utleie av bygg. Eneste måte å få dette klarlagt på, er å kontakte skattemyndighetene og spørre dem. Etter komiteens syn bør det bli enklere å kontrollere hva slags merverdiavgiftsregistrering man har. Dette kan gjøres ved å utvide informasjonen man finner i Brønnøysundregistrene. Komiteen viser til at regjeringen skal vurdere hvordan informasjon knyttet til registrering i Merverdiavgiftsregisteret kan gjøres enklere tilgjengelig for næringsdrivende og er av den oppfatning at eventuelle endringer kan gjennomføres relativt raskt.

På denne bakgrunn ber komiteen regjeringen jobbe videre med denne problemstillingen slik at eventuelle endringer i tråd med intensjonene i representantforslaget og finansministerens brev til finanskomiteen kan legges frem for Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2014.