Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Bernt Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad og fra Venstre Pål Farstad slutter seg til forslagsstillernes intensjon om å sikre tilstrekkelig tilgang på matkorn i krisesituasjoner.

Komiteen viser til St.meld. nr. 22 (2007–2008) og til Innst. S. nr. 85 (2007–2008) hvor Stortinget la til grunn at forsyningsberedskapen innenfor matvaresektoren er basert på at både nasjonal produksjon og import langt på vei kan opprettholdes også i kriser.

Komiteen mener det bør arbeides for å oppnå størst mulig grad av selvforsyning av mat ut fra beredskapshensyn.

Komiteen viser til brev fra statsråd Listhaug av 27. mars 2014 (vedlagt), hvor det fremkommer at regjeringen har satt i verk en videre utredning hos Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) om sikkerhet for forsyning av matkorn, som ferdigstilles i juni 2014 med sikte på å legge frem en anbefaling til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2015.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti viser til at klimaendringer, uro og konflikter samt demografiske endringer har ført til at en stadig mindre andel av kornproduksjonen når verdensmarkedene. Disse medlemmer peker på at de siste månedenes uro i Ukraina har skapt endringer i kornprisen på verdensmarkedene, og skaper større usikkerhet om kornprisene fremover. Disse medlemmer mener at de siste årenes utvikling, og de siste månedenes bekymringsfulle utvikling i Ukraina, taler for at Norge skal ha en beredskapslagring av korn.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener forutsetningene for vurderingene som ble gjort i St.meld. nr. 22 (2007–2008) og Innst. S. nr. 85 (2007–2008) ikke lenger gjelder fullt ut. Disse medlemmer viser til nye vurderinger gjort i Prop. 1 S (2013–2014) og utredningen Statens Landbruksforvaltning (SLF) har gjort på vegne av Landbruks- og matdepartementet. Her konkluderes det med at det er behov for beredskapslagring av matkorn.

Disse medlemmer viser til at i den rød-grønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014 var det avsatt 5 mill. kroner til beredskapslagring av matkorn. Forslaget ble fjernet, men det ble i statsbudsjettprosessen vedtatt gjennomført en utredning om behovet for beredskapslager. Dette til tross for at det ble lagt fram en tilsvarende analyse av Statens landbruksforvaltning i januar 2013.

Disse medlemmer undrer seg over at Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre i budsjettforliket ble enige om å utrede behovet for en ordning med kornlager, under ett år etter at slike kornlagre ble utredet og anbefalt av Statens landbruksforvaltning. Dette kan ikke være i tråd med løftet om mindre byråkrati og mer gjennomføringskraft.

Disse medlemmer viser til at Stortinget vedtok 26. november 2013, som del av budsjettavtalen mellom regjeringen, Kristelig Folkeparti og Venstre, en anmodning til regjeringen om å utrede behovet for en ordning med kornlager. Anmodningen er oversendt Landbruks- og matdepartementet for oppfølging. Landbruks- og matdepartementet anmodet først i brev av 5. mars 2014 Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) om å utrede behovet for en ordning med kornlager. Fristen for levering av utredningen er 1. juni 2014.

Ifølge oppdragsbrevet har utredningen en kostnadsramme på inntil kr 120 000. Disse medlemmer mener regjeringen har brukt uforholdsmessig lang tid på å bestille og gjennomføre en så lite omfattende utredning.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet mener det var svært positivt at Felleskjøpet Agri kjøpte Stavanger Havnesilo. Selskapet tok et samfunnsansvar som man ikke kan forvente av et privat selskap. Disse medlemmer viser til at matberedskap er et offentlig ansvar, men at Felleskjøpets kjøp hindret at siloene ble vedtatt revet til fordel for boliger før Stortinget fikk tatt stilling til saken.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til at spørsmålet om å etablere et beredskapslager er tilstrekkelig utredet gjennom SLFs utredning og mener at regjeringens sendrektighet ikke er til hinder for vedtak om og en bevilgning til beredskapslagring av matkorn i revidert statsbudsjett for 2014.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen så raskt som mulig komme med en sak om etablering av beredskapslagring av matkorn.»

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre viser også til budsjettforliket mellom regjeringen og Kristelig Folkeparti og Venstre, der det ble enighet om at behovet for beredskapslagring skal utredes nærmere. Disse medlemmer er tilfreds med at NILF nå er gitt i oppdrag å utrede beredskapslagring av korn. Disse medlemmer ser det som uheldig dersom et av de viktigste fasilitetene for beredskapslagring av korn skulle opphøre før konklusjonen av utredningen var ferdig, og særlig uheldig vil dette være dersom konklusjonen fra utredningen viser at det er anbefalt med beredskapslagring av korn, slik tidligere utredninger, blant annet fra SLF og Agri Analyse, har vist.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser videre til sine merknader knyttet til kornlagring i Innst. 234 S (2011–2012).