Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Iselin Nybø, Trine Skei Grande og Pål Farstad om å sikre en tilfredsstillende satsing på rekrutteringsstillinger i langtidsplanen for forskning

Dette dokument

  • Innst. 212 S (2013–2014)
  • Kildedok: Dokument 8:50 S (2013–2014)
  • Dato: 27.05.2014
  • Utgiver: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen legge til grunn et minimumstall for opptrapping av rekrutteringsstillinger i langtidsplanen for forskning i tråd med rapporten Etterspørsel og tilbud av stipendiatstillinger i Norge frem mot 2020, oppdatert med nye anslag.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Christian Tynning Bjørnø, lederen Trond Giske, Martin Henriksen, Tone Merete Sønsterud og Marianne Aasen, fra Høyre, Henrik Asheim, Norunn Tveiten Benestad, Kent Gudmundsen og Kristin Vinje, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad og Bente Thorsen, fra Kristelig Folkeparti, Anders Tyvand, fra Senterpartiet, Anne Tingelstad Wøien, fra Venstre, Iselin Nybø, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til representantforslaget.

Komiteen mener at tilstrekkelig rekruttering av kompetente kandidater er en forutsetning for et velfungerende forsknings- og innovasjonssystem. Rekrutteringsstillinger er en av de viktigste ressursene for å utvikle kapasitet og kvalitet i FoU-systemet.

Komiteen viser til statsrådens svarbrev 29. april 2014, der det gjøres rede for status for situasjonen rundt rekruttering til forskning. I brevet pekes det på at det to år etter utredningen Etterspørsel etter og tilbud av stipendiatstillinger i Norge frem mot 2020» uteksamineres 200 doktorander mer årlig enn det som ble lagt til grunn i utredningen. Samtidig fremheves det at det i dag er like stor andel professorer over 60 år som i 2010, og det er derfor ikke grunnlag for å si at det har skjedd en forgubbing blant norske professorer de siste årene. Det fremheves også at det er særlige utfordringer med rekruttering til fagområdene matematikk, naturvitenskap og teknologi (MNT-fagene).

Komiteen viser til at hensikten med representantforslaget er å legge grunnlaget for at man igjen kan få til en forpliktende, flerårig opptrappingsplan knyttet til rekrutteringsstillinger i UH-sektoren – samt at man allerede nå etablerer et utgangspunkt for dette. Man har tidligere hatt opptrappingsplaner på dette området, og den nye langtidsplanen for forskning og høyere utdanning vil også omfatte stipendiatstillinger, jf. Innst. 372 S (2012–2013).

Det vil – etter komiteens mening – være naturlig at den nye langtidsplanen tar utgangspunkt i eksisterende utredninger, eksempelvis «Etterspørsel og tilbud av stipendiatstillinger i Norge frem mot 2020», oppdatert med nye anslag. Komiteen merker seg at statsråden i sitt svarbrev til komiteen påpeker at «(…) behovet for nye stillinger er lavere enn det utredningen stipulerte».

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, vil understreke at et tilstrekkelig antall stipendiatstillinger er nødvendig for å sikre rekrutteringen til sektoren og for å realisere regjeringens ambisjoner for forskning og høyere utdanning. Flertallet viser til statsrådens svarbrev til komiteen hvor det fremkommer at behovet for stipendiatstillinger varierer fra fagområde til fagområde, og at behovet er størst innenfor MNT-fagene. I budsjettforliket med Kristelig Folkeparti og Venstre ble det bevilget midler til inntil 100 nye stipendiatstillinger ut over regjeringens forslag. Det ble fordelt 148 stipendiatstillinger, hvorav 97 til MNT-fagene. Flertallet deler forslagsstillernes oppfatning om at det er viktig å sikre nødvendig opptrapping i antall stipendiatstillinger, og legger til grunn at dette er noe regjeringen vil følge opp i langtidsplanen for forskning.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, mener satsing på MNT-fag er viktig, men at en styrking av forskningen på disse områdene ikke må snevres inn til kun å inkludere forskere med MNT-faglig bakgrunn. Også disse fagområdene vil styrkes av en tverrfaglig tilnærming som også inkluderer forskere med sitt faglige ståsted i andre fagområder, slik som samfunnsfag, humaniora og medisin.

Komiteens medlem fra Venstre mener at Stortinget allerede på nåværende tidspunkt kan fastslå at den nye langtidsplanen må ta hensyn til en kvalitetssikret framskriving om behovet for nye stillinger og at dette må fungere som et «minimumstall» i planen. Dette medlem fremmer forslaget i dokumentet.

Dette medlem viser for øvrig til at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre sammen fremmet følgende forslag i Innst. 372 S (2012–2013):

«Stortinget ber regjeringen legge til grunn et minimumstall for opptrapping av rekrutteringsstillinger i langtidsplanen for forskning i tråd med rapporten 'Etterspørsel og tilbud av stipendiatstillinger i Norge frem mot 2020', oppdatert med nye anslag.»

Det vises for øvrig til de respektive partiers merknader i tilknytning til dette i nevnte innstilling.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Venstre:

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen legge til grunn et minimumstall for opptrapping av rekrutteringsstillinger i langtidsplanen for forskning i tråd med rapporten «Etterspørsel og tilbud av stipendiatstillinger i Norge frem mot 2020», oppdatert med nye anslag.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og råder Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:50 S (2013–2014) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Iselin Nybø, Trine Skei Grande og Pål Farstad om å sikre en tilfredsstillende satsing på rekrutteringsstillinger i langtidsplanen for forskning – vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 27. mai 2014

Trond Giske

Kristin Vinje

leder

ordfører