Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Kåre Simensen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, Regina Alexandrova, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, viser til at Norges ledende rolle i det arktiske samarbeidet viderefører våre lange tradisjoner i polare strøk og bidrar til å ivareta store nasjonale interesser vi har som polarnasjon. Høyere temperaturer gjør at isen i Arktis smelter og at området blir mer åpent og tilgjengelig for menneskelig aktivitet. Dette bidrar til økt interesse for Arktis og nordområdene, blant annet knyttet til skipsfart, ressursutvinning og turisme.

Komiteen merker seg at delegasjonen i perioden 2015–2016 har hatt stor aktivitet gjennom å ha arrangert og deltatt på flere møter, nasjonalt og internasjonalt. Komiteen ser positivt på at delegasjonen deltar i den offentlige debatten om samarbeidet i Arktis for å opprettholde tett kontakt med relevante aktører og samarbeidspartnere i utformingen av fremtidens arktiske politikk.

Komiteen støtter at delegasjonen ønsker bedre kontakt og økt samarbeid med Europaparlamentet i forbindelse med utarbeidelsen av ny arktisk politikk i EU.

Komiteen viser til at næringsvirksomhet og dialog mellom politikere og næringsliv fortsatt står sentralt, og at implementeringen av klimaavtalen fra Paris 2015 har gjort klimapolitikk til et viktig tema i det arktiske samarbeidet. Komiteen mener dette kan bidra til en bærekraftig, økonomisk utvikling som kommer dem som bor i området til gode.