Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Svein Roald Hansen, lederen Anniken Huitfeldt, Marit Nybakk, Kåre Simensen og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Elin Rodum Agdestein, Regina Alexandrova, Sylvi Graham, Øyvind Halleraker og Trond Helleland, fra Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Venstre, Trine Skei Grande, og fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, viser til at Montenegro under NATOs utenriksministermøte ble invitert til å innlede forhandlinger om tiltredelse av Traktaten for det nordatlantiske området av 4. april 1949. Etter at forhandlingene ble avsluttet, har landets regjering bekreftet sitt ønske om å tiltre Traktaten.

De nåværende partene til Traktaten undertegnet i Brussel den 19. mai 2016 protokoll om Montenegros tiltredelse til Traktaten. Fra norsk side undertegnet utenriksminister Børge Brende, etter fullmakt gitt ved kongelig resolusjon av 11. mai 2016.

Komiteen viser til den handlingsplan for utvidelse av NATO som ble vedtatt på toppmøtet i Washington i 1999, med program for råd, assistanse og praktisk støtte for land som ønsker medlemskap, noe som gir alliansen anledning til å vurdere kandidatlandets kvalifikasjoner. Montenegro har deltatt i dette siden 2009, og tiltredelsessamtalene fant sted 15.–16. februar 2016.

Komiteen viser til at opptak av Montenegro vurderes å være viktig for sikkerheten og stabiliteten på Balkan og for det euroatlantiske området som helhet. Samtidig vil det bidra til å realisere målet om et Europa som er fritt og selvstendig og som står samlet om å møte felles sikkerhetsutfordringer.

Komiteen merker seg at Montenegro som kandidatland har gjennomført omfattende reformer og vist forpliktelse til å bidra til de alliertes felles sikkerhet og verdigrunnlag, og har forpliktet seg til å videreføre sine politiske, militære og økonomiske reformer også som medlemsland.