8. Uttalelser fra helse- og omsorgskomiteen og familie- og kulturkomiteen

Justiskomiteen sendte utkast til innstilling til helse- og omsorgskomiteen og familie- og kulturkomiteen 21. mars 2017 til uttalelse. Helse- og omsorgskomiteen opplyste i brev av 30. mars 2017 at den viste til merknader fra sine respektive partier i justiskomiteens utkast til innstilling. Utover dette hadde komiteen ingen merknader.

Familie- og kulturkomiteen hadde følgende merknad i brev av 28. mars 2017:

«Komiteen har ingen merknader, men viser til de respektive partiers merknader i Justiskomiteen.

I tillegg har komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti følgende merknader:

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti er fornøyd med at det har blitt et tydeligere fokus og sterkere oppmerksomhet på vold og overgrep mot barn. Dette medlem viser til at det har vært en dobling i antall avhør ved barnehusene fra 2011 til 2016. Dette medlem mener det er helt avgjørende med god oppfølging av barna og familiene etter avhørene som gjøres på barnehusene.

Dette medlem konstaterer at det er flere aktører som er viktige for å sikre en god oppfølging etter tilrettelagte avhør i de sakene det foreligger slikt behov. Ansvaret ser ut til å bli overlatt til barnevernstjenesten alene i for stor grad. Den kommunale barneverntjenesten bør sikres tilstrekkelige ressurser som tar høyde for økningen av saker som omhandler vold i nære relasjoner. De statlige aktørene, politi og barnehus har fått slik styrking.

Nødvendig kompetanse og utvikling av tiltak i barnevernstjenesten og i andre instanser som retter seg direkte mot å hindre ny voldsutøvelse, må sikres på en systematisk måte. I dag fremstår oppfølgingen som for tilfeldig og det er behov for nasjonale kvalitetssikringsrutiner som ivaretar barn og familier etter avhør slik at de får den hjelpen de trenger så snart som mulig.

Dette medlem mener det er behov for å foreta en samlet gjennomgang av hvordan barn blir fulgt opp av barnevern og spesialisthelsetjeneste i de tilfellene det foreligger behov for slik oppfølging etter at de har vært til avhør ved Statens barnehus. Dette medlem mener det bør vurderes systematisk bruk av koordineringsmøter mellom de ulike aktørene for å sikre individuelle oppfølgingsplaner for de barna som har behov for det.»