Søk

Vedlegg - Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråd Solveig Horne til familie- og kulturkomiteen, datert 16. november 2017

Vedlegg
Dokument nr. 8:45S (2017-2018) - Representantforslag om endring i ekteskapsloven (forby barneekteskap i Norge)

Jeg viser til forslaget fra stortingsrepresentantene Lene Vågslid, Jan Bøhler, Maria-Karine Aasen-Svensrud og Hadia Tajik. Forslaget ble oversendt Barne- og likestillingsdepartementet 14.11.2017 for vurdering.

Forslagsstillerne har fremmet forslag om å endre ekteskapsloven § 1 a, slik at alderen for ekteskapsinngåelse i Norge blir helt parallell med myndighetsalderen, og dermed 18 år – og uten unntak.

Forslagsstillerne har fremmet følgende forslag til lovendring:

Vedtak til lov om endring i lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap (forbud mot barneekteskap i Norge)

I

I lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap skal § 1a. lyde:

§ 1 a. Ekteskapsalder.

Den som er under 18 år, kan ikke inngå ekteskap.

II

Loven trer i kraft 1. januar 2018.

Jeg har følgende kommentarer til representantforslaget:

Regjeringen har besluttet å sende på offentlig høring innen kort tid forslag til endringer i ekteskapsloven med samme innhold som forslaget fra stortingsrepresentantene. Det vil si et forslag om å oppheve muligheten til å gi dispensasjon til personer mellom 16 og 18 år til å gifte seg i Norge, og dermed innføre en absolutt 18-årsgrense for å inngå ekteskap i Norge.

Jeg er enig med forslagsstillerne, og ønsker at 18-årsgrensen for å gifte seg i Norge skal være absolutt. I Norge bør vi ikke akseptere at mindreårige gifter seg. Selv om det er svært få under 18 år som har fått dispensasjon til å gifte seg de siste årene, vil en absolutt aldersgrense sende et tydeligere signal både i Norge og utenlands om at vi ikke aksepterer at mindreårige gifter seg i Norge.

Forslaget i foreliggende representantforslag om at loven skal tre i kraft 1. januar 2018, vil ikke la seg gjennomføre uten at det ses bort fra utredningsinstruksens krav om offentlig høring. Jeg mener at forslaget om endringer i ekteskapsloven bør behandles som en vanlig lovsak, og sendes på alminnelig høring, men med forkortet frist. Saken har høy prioritet og vil bli sendt på høring så raskt som mulig.