Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Høyre, Marianne Synnes Emblemsvåg, Kent Gudmundsen, Turid Kristensen og Mathilde Tybring-Gjedde, fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Nina Sandberg og Torstein Tvedt Solberg, fra Fremskrittspartiet, lederen Roy Steffensen og Hanne Dyveke Søttar, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Marit Knutsdatter Strand, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, viser til representantforslaget. Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby har uttalt seg om forslaget i brev av 10. juni 2020. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen ønsker å understreke viktigheten av at alle barn i Norge skal ha en trygg og god at hverdag i sine barnehager og skoler, og at foreldrene skal være trygge på at barna tas hånd om av ansatte som er egnet til jobben. Det er derfor i dag et krav om å legge frem politiattest før personer tiltrer i jobb i barnehage eller skole. Etter politiregisterloven § 39 skal personer som skal ha oppgaver knyttet til mindreårige, legge frem en såkalt «barneomsorgsattest».

Komiteen legger til grunn at barn i barnehage, grunnskole og videregående skole har behov for og krav på beskyttelse. Imidlertid har komiteen merket seg at en barneomsorgsattest ikke er en garanti for at en person ikke har begått straffbare handlinger. Den politiattesten ansatte i skole og barnehage legger frem, gir ikke tilstrekkelig med opplysninger slik det er i dag. Komiteen viser i denne sammenheng til boken «Vandel – om politiattester og vurdering av skikkethet» av professorene Morten Holmboe og Tor-Geir Myhrer. For eksempel inneholder en barneomsorgsattest ikke informasjon om personen er dømt for kroppsskade mot et barn, med mindre den er betegnet som «grov». Med andre ord finnes det straffbare forhold som ikke står på barneomsorgsattesten, som det vil være interessant for arbeidsgiveren å kjenne til.

Komiteen vil også vise til at Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har tatt opp denne problemstillingen med Kunnskapsdepartementet. I et brev til Kunnskapsdepartementet fra juni 2019 utrykker FUB bekymring rundt disse utfordringene knyttet til politiattestene for barnehageansatte.

Komiteen har også merket seg at opplæringslovutvalget i NOU 2019:23 foreslår en utvidelse av hvilke straffebrudd som skal vises på en politiattest ved tilsetting i skolen. Utvalget begrunner en slik utvidelse med at dagens regulering er for snever til å gi god beskyttelse for alle barn i skolen. Kunnskapsministeren viser i sin uttalelse om representantforslaget til at Kunnskapsdepartementet vil sende et forslag til ny opplæringslov på høring våren 2021.

Komiteen ønsker på denne bakgrunn å støtte representantforslaget om å innføre utvidet innhold i politiattest ved ansettelsesforhold i skoler og barnehager. Komiteen forventer at disse endringene blir en del av høringsnotatet i forbindelse med forslag til ny opplæringslov.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen om å fremme forslag om nødvendige regelendringer slik at politiattesten gir et fullstendig bilde av søkeren og viser alle relevante lovbrudd i de tilfeller som gjelder ansettelsesforhold i skole, barnehage eller andre steder der kontakt med barn utgjør en viktig del av stillingen.»