Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Lise Christoffersen, Arild Grande og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Margret Hagerup, Heidi Nordby Lunde og Kristian Tonning Riise, fra Fremskrittspartiet, Jon Georg Dale og lederen Erlend Wiborg, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Sosialistisk Venstreparti, Eirik Faret Sakariassen, og fra Kristelig Folkeparti, Torill Selsvold Nyborg, viser til tvisten mellom Parat/YS og NHO og også mellom Fagforbundet/LO og NHO i forbindelse med hovedtariffoppgjøret 2020. Saken gjelder Overenskomst for barne- og ungdomsverntjenesten mellom Parat/YS og NHO og Overenskomst 453 mellom Fagforbundet/LO og NHO. Komiteen viser til at det ble gjennomført parallelle meklinger etter innkalling fra Riksmekleren 7., 8. og 9. januar 2021, der begge overenskomstene var til mekling. Komiteen viser til at medelmmer ble tatt ut i streik, og at den ble trappet opp i flere omganger.

Den 26. januar 2021 rapporterte Helsetilsynet om at streikene i konflikten mellom Parat/Fagforbundet og NHO ville utsette særlig utsatte og sårbare personer for et betydelig funksjonsfall og helsefare, og at streiken medførte fare for liv og helse fra onsdag 27. januar 2021 kl. 08.00.

Komiteens flertall, medlemmene fr, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, slutter seg på denne bakgrunn til forslaget.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til skriftlig innspill til komiteen fra Fagforbundet, hvor det fremkommer opplysninger om at Helsetilsynets vurdering av at det forelå fare for liv og helse, ikke var basert på en korrekt beskrivelse av bemanningssituasjonen og pleietilbudet. Fagforbundet peker i sitt innspill på at hverken regjeringen eller Helsetilsynet tok kontakt med arbeidstakersiden for å kvalitetssikre det faktiske grunnlaget før beslutningen ble tatt.

Disse medlemmer viser videre til at Fagforbundet mener det ble gjort en sammenblanding av virkningene av streikene til Fagforbundet og YS uten at den enkelte streik ble vurdert hver for seg.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjøre en ny vurdering av grunnlaget for tvungen lønnsnemnd sett i lys av påstandene fra Fagforbundet og hvorvidt en inngripen i streikeretten var i henhold til den lovfestede streikeretten og internasjonale forpliktelser.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til Helsetilsynets rapport av 15. januar 2021, der det står:

«Vi har i løpet av den første uken, altså etter både 1. og 2. streikeuttak, ikke mottatt informasjon som indikerer at streiken medfører konsekvenser for helsetjenestenes evne til å ivareta liv og helse.»

Disse medlemmer merker seg språkbruken «indikerer at».

Fagforbundet tok ut ytterligere tre medlemmer i streik fra 19. januar 2021. Streikene, med det varslede uttaket, ville dermed fra 27. januar 2021 omfatte 156 arbeidstakere; seks medlemmer i Parat og 150 medlemmer i Fagforbundet.

Videre står det i proposisjonen:

«På morgenen 26. januar 2021 rapporterte Helsetilsynet at det muligens var i ferd med å oppstå en krevende situasjon ved denne virksomheten, og at de skulle ha møte med Statsforvalteren litt senere på dagen for å vurdere eventuelle avbøtende tiltak.»

Disse medlemmer merker seg igjen språkbruken «muligens var i ferd med».

På dette grunnlaget konkluderte så Helsetilsynet med at streikene i konflikten mellom Parat/Fagforbundet og NHO Service og Handel ville medføre fare for liv og helse fra onsdag 27. januar 2021 klokken 08.00. På bakgrunn av denne vurderingen innkalte arbeids- og sosialministeren partene til møte tirsdag 26. januar 2021 klokken 20.45. Partene bekreftet på møtet at de ikke så noen mulighet for å komme til enighet. I lys av dette og Helsetilsynets rapport informerte så statsråden partene om at regjeringen ville gripe inn med tvungen lønnsnemd i begge konfliktene.

I brev av 16. februar 2021 fra Fagforbundet til komiteen bestrider Fagforbundet innholdet i Prop. 80 L (2020–2021) ved å påpeke feil om flere faktiske forhold i saken.

Disse medlemmer er enige med Fagforbundet i at det er bekymringsfullt at det ikke ble gjort et grundigere arbeid i forkant av en slik inngripen i den selvstendige streikeretten. Regjeringens inngripen i streikeretten i denne saken vil kunne bidra til å senke tilliten til fremtidige vurderinger fra Helsetilsynet og vanskeliggjøre en hurtig avslutning der det faktisk er fare for liv og helse.

Disse medlemmer slutter seg til Fagforbundets vurdering og anser Prop. 80 L (2020–2021) som en innskrenking av streikeretten som er i strid med den lovfestede streikeretten og internasjonale forpliktelser.

Siden streiken er avsluttet og arbeidet er gjenopptatt, er det nå et faktum at Rikslønnsnemda skal avgjøre tvistene. Disse medlemmer ber departementet legge vekt på Fagforbundets beskrivelse i den videre behandlingen av slike saker.