Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Trond Giske, Kari Henriksen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Marianne Haukland, lederen Kristin Ørmen Johnsen og Tage Pettersen, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, og fra Kristelig Folkeparti, Jorunn Gleditsch Lossius, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Erlend Wiborg, Silje Hjemdal, Terje Halleland og Gisle Meininger Saudland om forenkling av strømmarkedet til det beste for forbrukerne. Komiteen takker forslagsstillerne for å ta opp en viktig problemstilling. Komiteen deler forslagsstillernes bekymring – strømmarkedet har over tid blitt uoversiktlig, og det har blitt vanskelig for forbrukerne å ta gode informerte valg. Forslagsstillerne viser til Forbrukerrådets undersøkelser som bekrefter at forbrukere i stor grad opplever at det er vanskelig å navigere i strømmarkedet. Komiteen inviterte til skriftlige innspill med frist 11. april 2021. Komiteen registrerer at Forbrukerrådet og Huseierne har levert høringsinnspill hvor de redegjør for sine synspunkter samt gir tilslutning til representantforslaget.

Komiteen merker seg videre statsråd Kjell Ingolf Ropstads vurdering av representantforslaget i brev til komiteen datert 7. april 2021. Komiteen registrerer at Reguleringsmyndigheten for energi (REM) og Forbrukertilsynet har fått i oppdrag å vurdere tiltak som skal forbedre informasjonen til forbruker i strømmarkedet. Komiteen viser til at Forbrukertilsynet har varslet Barne- og familiedepartementet om at de i løpet av våren vil komme med forslag til endringer i forbrukervernregelverket.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti er opptatt av at det må ligge til rette for at forbrukerne har tilstrekkelig informasjon til å gjøre gode valg i et velfungerende strømmarked. Statsråden skriver i sitt svarbrev til komiteen at tilsynsmyndighetene det siste året har intensivert tilsynsarbeidet på strømmarkedet. I brevet trekkes det også frem at Forbrukertilsynet sammen med Forbrukerrådet og bransjen har fremforhandlet en standard kraftleveringsavtale som stiller krav til prisinformasjon gitt til forbrukerne. Strømbransjen har selv tatt initiativ til en sertifiseringsordning kalt «Trygg strømhandel». Avslutningsvis viser statsråden i sitt brev til at Reguleringsmyndigheten for energi (RME) og Forbrukertilsynet i sine tildelingsbrev fra Olje- og energidepartementet og Barne- og familiedepartementet har fått i oppdrag å vurdere tiltak for å forbedre forbrukermarkedet for strøm. Det skal også etableres en arbeidsgruppe som vil vurdere tiltak som kan bidra til en tydeliggjøring av prisinformasjon og avtaleforhold. Forbrukertilsynet har varslet at de i løpet av våren vil komme med forslag til Barne- og familiedepartementet om aktuelle endringer i forbrukervernregelverket.

Disse medlemmer viser til at det er igangsatt en rekke prosesser hvor målet er å sikre at strømselskapene informerer tydelig og gjennom det sikrer at forbrukerne settes i stand til å ta opplyste og bevisste valg.

Disse medlemmer ser behov for klargjøring og innstramminger i regelverket for å ivareta forbrukernes interesser på en bedre måte.

Komiteen viser til at det er reelle problemer for forbrukerne i strømmarkedet. Det er i dag svært vanskelig å sammenligne strømpriser på tvers av avtaler fordi det mangler en enkel enhetspris på strøm, slik som effektiv rente på boliglån eller literpris på drivstoff. Folk flest vet ikke prisen på sin egen strømavtale, de vet heller ikke om de selv har en dyr eller billig avtale. Komiteen viser til at funnene dokumenteres i Forbrukerrådets representative spørreundersøkelse om strøm fra 2020.

Komiteen viser til at konkurransen i strømmarkedet er svakere enn forventet. Det bekreftes i en fersk rapport fra Oslo Economics, som er bestilt av tilsynsmyndighet NVE-RME.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener at ny obligatorisk prisinformasjon for strøm er det aller viktigste og helt nødvendige tiltaket som må på plass for at strømmarkedet skal kunne fungere. Flertallet vil at det skal innføres en ny obligatorisk enhetspris på strøm, slik at det blir lett å sammenligne priser på tvers av alle avtaletyper og ta informerte valg. Det må også innføres obligatorisk informasjon om minimum varighet på alle strømavtaler, slik at det blir lett å forstå hvor lenge prisen man er lovet, faktisk varer. Enhetspris og minimum prisvarighet må opplyses ved alt salg og all markedsføring av strøm. Enhetspris og minimum prisvarighet skal også oppgis på strømregningen.

Flertallet mener at enhetsprisen på strøm skal oppgis som øre pr. kWt man betaler ut over den løpende markedsprisen på Nordpool. Oslo Economics bruker betegnelsen «effektivt påslag» i sin rapport. Slike tiltak med ny obligatorisk prisinformasjon vil være lite inngripende. Dette er prisinformasjon alle som selger strøm, raskt kan pålegges å oppgi. Enhetspris vil enkelt kunne beregnes i alle avtaler, basert på de prismodellene selskapene allerede bruker i sine avtaler i dag. Selskapene rapporterer allerede minimum prisvarighet til tjenesten Strømpris.

Flertallet vil ha slutt på at vanlige folk lures inn i dyre strømavtaler fordi de opplever det som vanskelig å finne fram i de forskjellige tilbudene og prismodellene. Flertallet mener det må stilles økte krav til strømselskapene, og foreslår å innføre en ny obligatorisk prisinformasjon for strøm, samt minimum varighet på alle strømavtaler. Dette vil sikre at forbrukere får bedre oversikt og innsyn i sine strømavtaler, og enkelt vil kunne sammenligne priser på tvers av avtaletyper. I tillegg vil de ha informasjon om hvor lenge prisen man er lovet, faktisk varer. Enhetsprisen vil man enkelt kunne beregne i avtaler, basert på de prismodellene som selskapene allerede bruker. Selskapene rapporterer allerede minimum prisvarighet til strømpris.no.

Komiteen er glad for at det nå er enighet om tre forslag som skal sikre forbrukeren bedre informasjon fra strømselskapene.

Komiteen viser til at ingen av forslagene tar til orde for at man ønsker at flere strømavtaler skal ha bindingstid.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen innføre en ny obligatorisk prisinformasjon/enhetspris på strøm, slik at forbruker enkelt kan sammenligne priser på tvers av alle avtaletyper, og dermed sikre at forbrukerne kan ta informerte valg.»

«Stortinget ber regjeringen innføre krav om at strømselskapene ved endring av avtale skal opplyse strømkundene i god tid og gjennom tydelig merket informasjon.»

«Stortinget ber regjeringen innføre obligatorisk informasjon om hvor lenge prisen på en strømavtale minimum varer. Denne prisinformasjonen skal opplyses om på strømregningen og ved alt salg og all markedsføring av strøm.»