Innstilling fra Stortingets presidentskap om valg av nytt medlem til Stortingets ansvarskommisjon

Dette dokument

  • Innst. 60 S (2021–2022)
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2
Til Stortinget

Innledning

Presidentskapet fremmer i denne innstillingen forslag om valg av nytt medlem til Stortingets ansvarskommisjon som følge av at Gunn Karin Gjul er utnevnt til statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Stortingets ansvarskommisjon

Stortingets ansvarskommisjon er et uavhengig særorgan på fem medlemmer som Stortinget kan be om å innlede undersøkelser for å klarlegge om det er grunnlag for å gjøre konstitusjonelt ansvar gjeldende mot noen. Ansvarskommisjonen rapporterer til Stortinget, jf. lov 5. februar 1932 nr. 2 om rettergangsmåten i riksrettssaker (riksrettergangsloven). Valg til ansvarskommisjonen skal foretas av Stortinget i plenum etter innstilling fra presidentskapet, jf. riksrettergangsloven § 30.

Stortingets ansvarskommisjon består for tiden av følgende medlemmer: Asbjørn Strandbakken (leder), Svein Holden, Gunn Karin Gjul, Kristen Ribe og Marianne Abeler.

Behov for valg av nytt medlem

Gunn Karin Gjul er fra 22. oktober 2021 utnevnt til statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og bør derfor løses fra sitt verv i Stortingets ansvarskommisjon.

Gunn Karin Gjul ble valgt som medlem av ansvarskommisjonen for sin andre seksårsperiode i november 2019, slik at hennes nåværende periode utløper 1. desember 2025, jf. Innst. 64 S (2019–2020).

Presidentskapets merknader

Presidentskapet legger til grunn at Gunn Karin Gjul ikke kan delta i ansvarskommisjonens arbeid så lenge hun har en stilling i regjeringsapparatet, og at det derfor er mest hensiktsmessig at hun løses fra vervet, jf. riksrettergangsloven § 30 annet ledd annet punktum.

Presidentskapet viser til at Gjul ble valgt inn i ansvarskommisjonen på grunn av sin erfaring fra parlamentarisk virksomhet, og at hun er det eneste medlemmet i kommisjonen med slik bakgrunn. Hennes erstatter bør følgelig ha en tilsvarende bakgrunn, men ikke ha et aktivt stortingsverv eller verv i regjeringsapparatet. Siden de øvrige medlemmene av kommisjonen er tre menn og én kvinne, bør Gjuls erstatter være en kvinne.

Presidentskapet foreslår Åsunn Lyngedal (Narvik) som nytt medlem av ansvarskommisjonen. Lyngedal representerte Arbeiderpartiet på Stortinget 2017–2021 for Nordland. Hun er nå direktør ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved Universitetet i Tromsø, campus Narvik. Lyngedal har tidligere vært dommerfullmektig og kommuneadvokat i Narvik.

I medhold av riksrettergangsloven § 30 foreslår presidentskapet at Gunn Karin Gjul løses fra sitt verv i Stortingets ansvarskommisjon, og at følgende person oppnevnes som medlem av Stortingets ansvarskommisjon til 1. desember 2025:

Direktør Åsunn Lyngedal, Narvik

Lyngedal har sagt seg villig til å bli oppnevnt som medlem av ansvarskommisjonen.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Som nytt medlem av Stortingets ansvarskommisjon i stedet for Gunn Karin Gjul fram til 1. desember 2025 velges: Åsunn Lyngedal.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 2. desember 2021

Masud Gharahkhani

Svein Harberg

Nils T. Bjørke

Morten Wold

Kari Henriksen

Ingrid Fiskaa