Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Investeringar i Forsvaret og andre saker

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Føremålet med denne proposisjonen er å be om Stortinget si godkjenning til å starte opp to nye investeringsprosjekt, endre omfanget på to investeringsprosjekt, og å informere Stortinget om to saker.

Utgangspunktet for godkjenning av investeringsprosjekta i Forsvaret er dei årlege budsjettproposisjonane (Prop. 1 S). Denne proposisjonen fyller såleis ut budsjettproposisjonen, og investeringsprosjekta som proposisjonen omtalar, er alle i samsvar med inneverande langtidsplan for forsvarssektoren (Prop. 14 S (2020–2021)).

Proposisjonen har følgjande innhald:

  • Godkjenning av kostnadsramme for to nye eigedoms-, bygge- og anleggsprosjekt: eigedom, bygg og anlegg for materiell på Porsangmoen, og infrastruktur på Værnes.

  • Godkjenning av omfangsendring av to pågåande materiellprosjekt: artillerilokaliseringsradar, og artillerisystem 155 mm.

  • Informasjonssak om beredskap for sikring av oppsetjingsstadene til Heimevernet (HV).

  • Informasjonssak om NH90 og mogleg innleige av helikopter.

Komiteens behandling

Komiteen avholdt 28. april 2022 felles høring om Prop. 75 S (2021–2022) Investeringar i Forsvaret og andre saker og Meld. St. 10 (2021–2022) Prioriterte endringer, status og tiltak i forsvarssektoren. Det ble mottatt ti skriftlige innspill, og åtte instanser deltok i høringen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Bengt Fasteraune, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, merker seg at proposisjonen inneholder godkjenning av kostnadsramme for to nye prosjekter: eiendom, bygg og anlegg for materiell på Porsangmoen og infrastruktur på Værnes, godkjenning av omfangsendring av to pågående materiellprosjekter: artillerilokaliseringsradar og artillerisystem 155 mm, og to informasjonssaker: informasjonssak om beredskap for sikring av oppsetningsstedene til Heimevernet (HV) og informasjonssak om NH90 og mulig innleie av helikopter. Komiteen viser til at alle investeringsprosjektene som proposisjonen omtaler, er i samsvar med inneværende langtidsplan for forsvarssektoren (Prop. 14 S (2020–2021)).

Komiteen viser til forslaget om å bygge to flerbrukshaller som vil være oppvarmede garasjer med areal for undervisning, troppslager og bur for lagring av personlig utrustning. Komiteen merker seg at det i EBA-prosjektet på Porsangmoen også skal etableres et frittstående kontorbygg for Kavaleribataljonens troppsbefal i tillegg til rom for undervisning av soldatene. Videre er det planlagt et returpunkt med miljøstasjon og vaskehall med grovspyleanlegg. I Porsanger tekniske verksted vil en sette inn en ny løftebukk i et av garasjeløpene slik at en kan gjøre vedlikehold på tungt materiell. Komiteen merker seg at det er blitt utarbeidet en studie av mulige alternative løsninger for garnisonens bygg, anlegg og infrastruktur, og at prosjektet skal resultere i fleksible løsninger og bygg som kan tilpasses det som er nødvendig for materiell og kjøretøy i Kavaleribataljonen. Komiteen viser til at regjeringen i sin proposisjon understreker at prosjektet er nødvendig for å få nok garasjer, kunne gjennomføre opplæring og kunne vedlikeholde Kavaleribataljonens materiell på Porsangmoen. Den tilrådde kostnadsrammen for prosjektet er 363 mill. kroner medregnet merverdiavgift, gjennomføringskostnader og en avsetning for usikkerhet.

Komiteen viser til forslaget om å godkjenne ny kostnadsramme for å modernisere og tilpasse eksisterende infrastruktur, samt etablere ny infrastruktur i Værnes garnison i samsvar med behov for utbygging, samt krav i lov og forskrift i garnisonen. Komiteen merker seg at infrastrukturen i Værnes garnison har nådd teknisk levealder, og at økt aktivitet stiller krav til moderniseringsløsninger som vil øke den operative evnen. Tilrådet kostnadsramme for prosjektet er 283 mill. kroner medregnet merverdiavgift, gjennomføringskostnader og en avsetning for usikkerhet.

Komiteen viser til forslaget om å anskaffe ytterligere tre artillerilokaliseringsradarer med tilhørende pansret kjøretøy, logistikk og materiell for utdanning. Radaren gir Hæren kapasitet til å lokalisere og skyte fiendtlige våpensystem hurtig og nøyaktig og svare med motild. Komiteen viser til at radarene vil kunne gi støtte til operasjoner nasjonalt og internasjonalt og øke Norges operative evne. Komiteen viser til at kostnadsrammen for prosjektet er foreslått økt med 646 mill. kroner til 2 218 mill. kroner inkludert en avsetning for usikkerhet, gjennomføringskostnader og merverdiavgift.

Komiteen viser til forslaget om å godkjenne ny kostnadsramme for å anskaffe ytterligere skyts og ammunisjonshåndteringskjøretøy til Artilleribataljonen i Brigade Nord. Anskaffelsen vil være en del av innsatsen for å styrke Hæren som vedtatt i Innst. 87 S (2020–2021) til Prop. 14 S (2020–2021). I Prop. 75 S (2021–2022) understreker regjeringen at antallet artillerisystem som vil bli anskaffet, avhenger av kommende forhandlinger om pris. Kostnadsrammen for prosjektet er foreslått økt med 1 008 mill. kroner til 4 726 mill. kroner inkludert en avsetning for usikkerhet, gjennomføringskostnader og merverdiavgift.

Komiteen merker seg informasjonssaken om beredskap for sikring av oppsetningsstedene til Heimevernet. Komiteen merker seg at ordningen inkluderer et mindretall av styrkene i HV hvor et avgrenset antall kvalifiserte og sertifiserte mannskaper lagrer komplette våpen og ammunisjon i egen bolig. Komiteen understreker at beredskapstiltakene for HV er et resultat av den sikkerhetspolitiske og teknologiske utviklingen som tilsier at det til stadighet stilles strengere krav til beredskap i forsvarssektoren.

Komiteen merker seg informasjonssaken om NH90 og muligheten for leie av sivil helikopterkapasitet som et supplement til NH90. Komiteen merker seg at det over tid har vært alvorlige forsinkelser og en rekke andre utfordringer knyttet til anskaffelsen og innføringen av NH90 maritime helikopter.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti viser til de foreslåtte investeringsprosjektene.

Disse medlemmer understreker at prosjektene utgjør viktige bestanddeler i gjennomføringen av inneværende langtidsplan for Forsvaret, og av den vedtatte veksten i Hæren de neste årene. Disse medlemmer viser til at Solberg-regjeringen under behandlingen av langtidsplanen fikk støtte av stortingsflertallet til ulike vedtak om å øke Hærens størrelse, blant annet ved fortsatt oppbygging av Finnmark landforsvar og Porsanger bataljon, og etablering av Brigade Nords fjerde manøverbataljon.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til at en økning av antall artilleriskyts og artillerilokaliseringsradarer vil øke Hærens kampkraft og evne til å påføre en konvensjonell motstander tap. Flertallet understreker at artilleri har en viktig avskrekkende effekt, da artilleri i de fleste tilfeller er det viktigste våpensystemet hva gjelder å påføre en motstander tap innen landstrid. Mer artilleri er derfor en viktig bestanddel i oppbyggingen av Hæren de neste årene, som vedtatt i inneværende langtidsplan.

Flertallet støtter de foreslåtte investeringsprosjektene på Porsangmoen og understreker at prosjektene er sentrale for at den planlagte oppbyggingen av Finnmark landforsvar og Porsanger bataljon kan gjennomføres i tråd med vedtatt plan. Flertallet viser videre til den foreslåtte utbedringen av infrastrukturen på Værnes, herunder etableringen Luftforsvarets skolesenter. Flertallet understreker at det er svært positivt at den militære virksomheten på Værnes nå er økende, og at dette skjer i tråd med gjeldende langtidsplan for forsvarssektoren. Flertallet støtter derfor de foreslåtte prosjektene.

Flertallet merker seg de to informasjonssakene i proposisjonen og vil uttrykke sin støtte til begge. Flertallet mener det er viktig å øke Heimevernets beredskap og evne til oppsetting i fred, krise og krig, og støtter derfor at særlig kvalifiserte mannskaper lagrer komplette våpen og ammunisjon på egen bopel. Flertallet mener videre at en helhetlig gjennomgang av Forsvarets maritime helikopterkapasitet er formålstjenlig, slik at en forsvarlig løsning kan komme på plass hva gjelder de vedvarende utfordringene som preger innfasingen av NH90-flåten.

Medlemen i komiteen frå Sosialistisk Venstreparti viser til forslaget om utbetring av infrastrukturen på Værnes. Denne medlemen registrerer at det er planlagt ein stor aktivitetsauke i garnisonen, og at mellom anna skulesenteret til Luftforsvaret er tenkt flytta dit. Denne medlemen viser vidare til kostnadsoverskridingane ved andre flytteprosjekt i Luftforsvaret, og at etableringa av den tekniske utdanninga på Værnes ser ut til å bli forseinka. Denne medlemen er bekymra over konsekvensane dei gjeldande planane kan få for kompetansen i Luftforsvaret.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:
I
Investeringsfullmakter

Stortinget samtykkjer i at Forsvarsdepartementet i 2022 kan:

  • 1. Starte opp følgjande nye investeringsprosjekt:

    Prosjekt

    Kostnadsramme

    Porsangmoen – eigedom, bygg og anlegg for materiell

    363 mill. kroner

    Værnes – infrastruktur

    283 mill. kroner

  • 2. Endre følgjande investeringsprosjekt:

    Prosjekt

    Kostnadsramme

    P 5007 Artillerilokaliseringsradar

    2 218 mill. kroner

    P 5447 Artillerisystem 155 mm

    4 726 mill. kroner

II

Forsvarsdepartementet får fullmakt til å justere kostnadsrammene i takt med prisstigninga og som følgje av endringar i valutakursane.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 24. mai 2022

Ine Eriksen Søreide

Bengt Fasteraune

leder

ordfører