Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Rapport til Stortinget fra Stortingets delegasjon til Nordisk råd 2023

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Denne årsrapporten beskriver arbeidet i Stortingets delegasjon til Nordisk råd i 2023. I Nordisk råd inngår parlamentene i Danmark, Finland, Island, Sverige, Norge og de selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland. Siden etableringen i 1952 har målet vært å enes om felles løsninger som har positiv effekt for innbyggerne i Norden. Det nordiske samarbeidet er omfattende og dekker en rekke ulike samfunnsområder, blant annet miljø, klima, energi, utdanning, innovasjon, likestilling og kultur. Nordisk ministerråd er de nordiske regjeringenes samarbeidsorgan, som ble etablert i 1971. Det nordiske samarbeidet har som visjon at Norden skal bli verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030.

Norge hadde presidentskapet i Nordisk råd i 2023. Den norske delegasjonen utarbeidet et program for presidentskapsåret med tre satsingsområder: Et trygt, grønt og ungt Norden. De tre temaene har vært førende for både arbeidet i Nordisk råds utvalg og debattene på sesjonene, i tillegg til en rekke andre arrangementer og møter i løpet av året.

Russlands angrepskrig i Ukraina fortsatte å prege Nordisk råd i 2023. Krigen har fundamentalt endret den sikkerhetspolitiske arkitekturen i Norden ved at Finland har blitt medlem av NATO og at Sverige i 2023 var forventet å skulle følge etter. Sikkerhets- og forsvarsspørsmål har derfor vært høyt på Nordisk råds agenda gjennom hele året. Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen har også aktualisert spørsmålet om behovet for en revisjon av Helsingforsavtalen, som regulerer det nordiske samarbeidet. Nordisk råd har nedsatt en arbeidsgruppe som er i gang med å vurdere dette spørsmålet og som vil levere sin rapport innen sesjonen i Reykjavik høsten 2024.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Agnes Nærland Viljugrein, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schie Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, Bengt Fasteraune og Ola Borten Moe, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Ingrid Fiskaa, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til at Norge hadde presidentskapet i Nordisk råd i 2023. Et trygt, grønt og ungt Norden var prioriteringene i det norske presidentskapsprogrammet.

Russlands angrepskrig i Ukraina fortsatte å prege Nordisk råd i 2023. Krigen har fundamentalt endret den sikkerhetspolitiske arkitekturen i Norden ved at Finland har blitt medlem av NATO og at Sverige i 2023 var forventet å skulle følge etter. Sikkerhets- og forsvarsspørsmål har derfor vært høyt på Nordisk råds agenda gjennom hele året.

Komiteen merker seg at den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen har aktualisert spørsmålet om behovet for en revisjon av Helsingforsavtalen. På presidiets møte 27. juni 2023 ble det nedsatt en arbeidsgruppe som har som mandat å vurdere behovet for en oppdatering av Helsingforsavtalen. Rapporten skal leveres innen sesjonen i Reykjavik høsten 2024. Komiteen noterer at Nordisk råd vedtok en oppdatert internasjonal strategi under temasesjonen i Reykjavik 15. mars 2023.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 17 (2023–2024) – Rapport til Stortinget fra Stortingets delegasjon til Nordisk råd 2023 – vedlegges protokollen.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 19. mars 2024

Ine Eriksen Søreide

Sylvi Listhaug

leder

ordfører