Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 20. mars 2001 kl. 12.00

Dato: 20.03.2001

Sak nr. 2

Aktuelle rettsakterfor møtet i EØS-komiteen 30. mars 2001. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 13. d.å., med oversikt over de relevante rettsakter.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Som det framgår av den kommenterte listen, er det denne gang en omfattende pakke med rettsakter på det veterinære området – til sammen 170 – som skal innlemmes i EØS-avtalen på EØS-komiteens møte 30. mars. Det dreier seg om rutinemessige saker med liten prinsipiell betydning og uten tilknytning til den aktuelle situasjon med munn- og klovsyke. At det nå kommer en så stor saksmengde, skyldes at det i 2000 ikke ble innlemmet veterinærrettsakter i EØS-avtalen. Dette har sin bakgrunn i at visse prosedyrespørsmål skulle avklares etter at det reviderte vedlegg I om veterinære forhold ble vedtatt i 1998. Det dreier seg bl.a. om ansvarsfordelingen mellom EFTAs overvåkningsorgan og kommisjonen.

Dette medførte utsettelse av innlemmelsen av veterinærrettsakter til disse spørsmålene var drøftet nærmere. Det er nå enighet om å gjenoppta beslutningsprosessen på det veterinære området. Jeg vil komme tilbake med en redegjørelse om prosedyrespørsmålene når disse er endelig avklart.

Når det gjelder den aktuelle situasjonen, har Norge i flere måneder fulgt opp EUs tiltak mot dyresykdommer. I forrige uke valgte vi imidlertid å gå lenger enn EU. Med henvisning til sikkekrhetsklausulen i Veterinæravtalen ble det innført tiltak som forbyr import av levende klovdyr og produkter fra klovdyr fra hele EU-/EFTA-området for 14 dager framover, regnet fra 14. mars kl. 16.00. Begrunnelsen for tiltaket var usikkerhet med hensyn til eventuell spredning av sykdommen til flere EU-land. Til nå har 90 land vedtatt importrestriksjoner mot EU. Island har innført de samme tiltak som Norge, men har til forskjell fra oss ingen tidsbegrensning.

Norge har notifisert og begrunnet sine beskyttelsestiltak overfor våre avtalepartnere i henhold til Veterinæravtalen. 16. mars anmodet kommisjonen Norge om konsultasjoner, i den hensikt å få en orientering om og forklaring på hvorfor Norge har innført betydelig strengere beskyttelsestiltak enn andre land i EU-/EØS-området. Slike konsultasjoner skal ifølge Veterinæravtalen holdes så snart som mulig etter at beskyttelsestiltak er iverksatt og skal ta sikte på å finne egnede løsninger. Konsultasjonene ble gjennomført i Brussel i dag morges.

Møtet ble holdt i en god atmosfære. Fra norsk side ble det orientert om bakgrunnen for våre tiltak. Kommisjonen viste til at vi er blitt holdt løpende orientert om deres tiltak, men at vi likevel har innført strengere tiltak. De stilte videre spørsmål ved den vitenskapelige vurdering som lå til grunn for våre strengere tiltak. Det juridiske grunnlaget for våre tiltak ble ikke berørt, og kommisjonen nevnte heller ikke muligheten for mottiltak. Kommisjonen anmodet imidlertid om umiddelbar opphevelse av tiltakene, og gav uttrykk for at tiltakene var urimelige og uforholdsmessige. Fra norsk side ble det presisert at situasjonen ville bli vurdert fortløpende. En eventuell opphevelse av tiltakene ville være avhengig av om det kom nye utbrudd av sykdommen. Dersom det ikke kommer nye utbrudd i tidsrommet fram til 27. mars, ville Norge vurdere å begrense tiltakene til de samme som kommisjonen har innført.

Kommisjonen understreket at saken ville bli tatt opp på EØS-komiteens møte 30. mars. Det var liten sannsynlighet for at kommisjonen ville innkalle til et ekstraordinært møte i EØS-komiteen forut for denne dato. Så vil jeg, leder, si et par ord om spørsmålet om differensiert arbeidsgiveravgift og den svenske ordningen. Regjeringen er kjent med at kommisjonen har henvendt seg til EFTAs overvåkningsorgan – ESA – med en forespørsel om at ESA undersøker den norske ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, på grunnlag av at kommisjonen har avslått å godkjenne en liknende svensk ordning.

Den norske ordningen er godkjent av ESA fram til 31. desember 2003. Regjeringen har på eget initiativ allerede igangsatt en evaluering av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, slik man jevnlig gjør med alle distrikts- og regionalpolitiske virkemidler. Regjeringen vil vurdere en henvendelse fra ESA om saken når en slik eventuelt foreligger.

Lederen: Takk, utenriksminister.

Kanskje vi for ordens skyld skulle skille fra hverandre det som er de aktuelle rettsaktene – og gjøre oss ferdig med det – og de to sakene som jeg oppfatter som saker under Eventuelt, nemlig tiltak ved grensen på grunn av munn-og klovsyke og dette siste, om differensiert arbeidsgiveravgift – og ta dem etterpå?

Er det noen som ønsker ordet til rettsaktene? – Det synes det ikke å være.

Så var det dette med tiltak ved grensen på grunn av munn- og klovsyke. Er det noen som ønsker ordet der? – Det synes det heller ikke å være.

Da er det det siste punktet. – Nei? Det er ingen som forlanger ordet, og vi takker for nå.

Møtet hevet kl. 13.