Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 16. september 2003 kl. 11.45

Dato: 16.09.2003

Sak nr. 2

Eventuelt

Komiteens leder: Under Eventuelt var det berammet en sak . Vær så god – Oddvard Nilsen.

Oddvard Nilsen (H): Jeg skrev et brev til de politiske partiene i begynnelsen av september angående det møtet vi hadde 21. mars 2003 om det opplegget Regjeringen la opp til knyttet til arbeidsgiveravgiften. Bakgrunnen for at jeg gjorde det, var at det i løpet av sommeren er blitt stilt spørsmål om hvorvidt Regjeringen hadde ryggdekning for sitt opplegg.

Jeg tror den eneste fornuftige måten å takle det på er at vi åpner protokollen fra 21. mars. Jeg vet utmerket godt at det må skje i et felles møte her, og at også Regjeringen som underskriver protokollen, må være enig i det. Jeg tror saken vil være tjent med det, nettopp av den grunn at det er kommet ut ting som vi på mange måter synes gir et skjevt bilde. Men det aller beste ville være at man fikk et riktig bilde ved at man åpner den protokollen.

Komiteens leder: Det formelle grunnlaget for det er i så fall § 13 a som omhandler EØS-utvalgets virksomhet. Der står det:

”Forhandlingene i konsultasjonsorganet skal holdes hemmelige, dersom det ikke uttrykkelig er gjort vedtak om noe annet.”

Med alminnelig flertall kan vi, med de som er til stede, gjøre vedtak om å frigi det referatet. Min innstilling til det er at jeg synes det er rimelig å gå inn for det i og med at det er et parti som har bedt om det. Da regner jeg med at også Regjeringen er enig i det, selv om det ikke står noe i forretningsordenen om at Regjeringen må være enig i det. Men det er vel rimelig at det bør praktiseres slik.

Haakon Blankenborg (A): Det er innlysande referatet kan offentleggjerast når det er ei oppmoding om det. Men i og med at det er første gongen ein praktiserer det, er det viktig, som både komiteleiaren og også Oddvard Nilsen seier, at det uttrykkeleg blir slått fast at Regjeringa har eit synspunkt på dette, sjølv om det ikkje står i forretningsordenen, i og med at det er Regjeringa som forhandlar. Den einaste grunnen til at referata er unndregne i eit år, er at saker kan trekkje ut, og at ei vurdering av sakene er avslutta før ein får eit vedtak om å offentleggjere. Det er viktig at det punktet er med første gongen referatet blir offentleggjort.

Utenriksminister Jan Petersen: Vi har for så vidt ikke fått noen formell henvendelse om det. Det betyr at vi skal ta et formelt standpunkt så fort som overhodet mulig, men jeg forutser intet trøbbel i så måte, for å si det slik. Jeg tror det er svært ryddig at det blir klart og uomtvistet hva som ble sagt, og ikke sagt.

Inge Lønning (H): Det er jo rimelig at det ikke i Stortingets forretningsorden står noe om hvorledes Regjeringen skal forholde seg i denne sammenheng. Men jeg deler Blankenborgs syn her, at ut fra det overordnede prinsipp om at det er fortrolige forhandlinger, og at det i det ligger et hensyn til saker som kan være under forhandling i forhold til andre land, er det rimelig å forstå det slik at en offentliggjøring forutsetter både enighet i komiteen og enighet fra Regjeringens side. Det må være en naturlig forståelse.

Heidi Sørensen (SV): Jeg deler komitelederens vurdering av at når en part ber om det, er det rimelig at man åpner protokollen, og vi vil selvfølgelig støtte at vi får mest mulig åpenhet knyttet til de sakene vi behandler her når det er mulig.

Komiteens leder: Da forstår jeg det slik at komiteen enstemmig er enig om at vi nå kan offentliggjøre referatet. Jeg oppfattet det slik at vi ikke trenger å vente noe mer på Regjeringens godkjennelse. Den er gitt. Er den ikke det?

Utenriksminister Jan Petersen: Vi har ikke sett på det så jeg tar det helt på egen hånd, og jeg skal klarere det. Men jeg er helt sikker på at vi kommer til å si ja. Det er det ikke tvil om, det blir bare en liten forsinkelse.

Komiteens leder: Da er vi enige om det.

Andre saker under Eventuelt var det ikke. Da er møtet slutt.

Møtet hevet kl. 12.05.