Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993

Dato: 27.10.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Bjørn Hernæs (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål, som opprinnelig var stilt til landbruksministeren, men det er korrigert slik at miljøvernministeren besvarer spørsmålet:

Endret praktisering av rovviltforvaltningen har økt skadeomfanget på husdyr.

Hvilke tiltak vil miljøvernministeren foreslå for at det raskere kan gis reell økonomisk kompensasjon for tap av næringsinntekt?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Rovviltmeldingen la ikke opp til noen radikal endring av rovviltforvaltningen, selv om det ble lagt større vekt på en bestandsrettet forvaltning enn tidligere. Stortingets behandling av meldingen innebar en stadfesting av hovedprinsippene i dagjeldende forvaltning, samt at Stortinget gav retningslinjer for den framtidige utøvelse av forvaltningen.

Som en oppfølging av rovviltmeldingen fastsatte Miljøverndepartementet 8. mars i år nye erstatningsregler for rovviltskader på husdyr. Reglene bygger i all hovedsak på tidligere regelverk på området, men avgjørelsesmyndigheten i erstatningssaker er delegert fra Direktoratet for naturforvaltning til fylkesmennene. Dette innebærer en effektivisering av erstatningsoppgjøret. Selv om innføringen av nye rutiner i år innebar at skadeoppgjøret for beitesesongen 1992 ble noe forsinket, vil de nye reglene medføre at utbetalingene heretter vil skje vesentlig raskere enn hva som har vært vanlig tidligere. For skadeåret 1993 tas det sikte på at utbetaling vil skje i januar 1994.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne takke statsråden for svaret. Det var langt på vei tilfredsstillende. Men jeg har også lyst til å minne statsråden om at skadeerstatning kun er en nødløsning. Norske husdyrholdere har ikke dyr primært for å få erstatning etter rovdyrskader. Derfor er forebyggende tiltak det viktigste.

Det er viktig å være klar over at innskjerpingen av rovdyrparagrafen har skapt frustrasjon og oppgitthet hos mange husdyrholdere. I Hedmark er det i 1993 bare tre kommuner som ikke har hatt rovdyrskader. Allikevel har de aller fleste utøvere lojalt tatt Stortingets vedtak til etterretning og forsøker å avbøte problemene på en konstruktiv måte. Desto mer meningsløst oppleves det at de økonomiske midler som stilles til disposisjon til forebyggende tiltak, delvis er svært beskjedne og delvis er uforutsigbare fra det ene året til det andre, til tross for at forebyggende tiltak i sin natur er av langsiktig karakter. Jeg vil også understreke at forebyggende tiltak, blant annet i Trysil, har vist gode resultater, og at lokale gjeterlag har opparbeidet god kompetanse og dokumentasjon. (Presidenten klubber)

Jeg tillater meg derfor følgende tilleggsspørsmål: Kan statsråden tenke seg å medvirke til et tettere samarbeid med de lokale husdyrholdere, samt bidra med økte rammer til forebyggende tiltak?

Presidenten: Siden dette er første spørretime i denne sesjonen i Stortinget, vil presidenten understreke at tilleggsspørsmålene kun skal vare ett minutt. Presidenten kommer til å håndheve dette ganske strengt, slik at representantene allerede i starten er klar over det.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Stortinget har tidligere, ved behandlingen av rovviltmeldingen, uttalt det som ønskelig å få utbetalt erstatninger samme året som skadene skjer. Dette spørsmålet arbeider vi med, også i forhold til andre departementer, spesielt Finansdepartementet, for rent budsjetteknisk må vi gjøre det på den måten at vi får doble erstatninger ett år. Det året overgangen i tilfelle skjer, må vi erstatte både for det året og foregående år. Men den prosessen er i gang.

Når det gjelder økte bevilgninger til forebyggende tiltak, er det lagt inn i årets budsjett. Vi mener, i likhet med spørreren, at det er behov for økte midler til forebyggende tiltak.

Jeg mener at vi har et rimelig godt samarbeid med næringsutøverne og deres organisasjoner - iallfall har vi hatt mange møter. Det er viktig at vi kommer til forståelse på flest mulig områder når det gjelder rovviltforvaltningen.

Jeg tror vi for så vidt har oppfylt begge de ønskene som spørreren var ute etter.

Bjørn Hernæs (H): Takk for svaret igjen, statsråd! Jeg oppfatter egentlig svaret dit hen at det som er lovet i rovdyrmeldingen, at erstatning skal komme samme år som skaden er skjedd, blir oppfylt, og at det er satt av midler til dette i 1993-budsjettet. For ordens skyld vil jeg sette pris på om statsråden kan bekrefte at det er tilfellet.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Nei, det er ikke helt tilfellet - det var en litt for rask konklusjon. Det jeg har sagt, er at det er avsatt økte midler til erstatninger for rovviltskader. Det er det behov for. Men vi arbeider med å få til en systemendring som skal føre til at det blir utbetalt erstatninger samme året. Vi håper at det ikke vil ta så altfor lang tid før en sånn ordning er på plass.