Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato: 17.11.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Paul Chaffey: (SV): Jeg vil be utenriksministeren svare på følgende spørsmål:

Hva vil Regjeringen gjøre for å bidra til at Finland slutter å sende radioaktivt avfall til reprosessering i Majak i Russland?

Utenriksminister Johan Jørgen Holst: Finland har to atomreaktorer av russisk opprinnelse ved atomkraftverket i Loviisa. Det er inngått langsiktige avtaler mellom Finland og Russland om levering av friskt uranbrensel fra Russland til disse reaktorene. Det inngår også i avtalene at det brukte uranbrenselet tas tilbake til Russland. Denne uranbrenseltransporten har foregått siden 1980.

Fra norsk side er vi bekymret over at aktivitetene ved anlegget i Majak i Ural kan føre til spredning av radioaktiv forurensning til Kara- og Barentshavet via elven Ob. Kartlegging av situasjonen ved Majak inngår i det bilaterale miljøvernsamarbeidet med Russland. Fra norsk side ser vi det som ønskelig at det finnes fram til måter å behandle radioaktivt avfall på, enten dette måtte komme fra russiske anlegg eller fra anlegg i andre land, slik at faren for radioaktiv forurensning i nordområdene kan bli redusert mest mulig. Ansvaret for dette hviler i første rekke på de land som produserer slikt avfall.

Vi har vært i kontakt med finnene i forbindelse med den finske transporten av radioaktivt avfall til Russland, og er blitt gjort kjent med at den finske handels- og industriminister, som er ansvarlig for atomkraftverkene i Finland, ønsker å bringe denne transporten til opphør så snart som mulig, og har instruert sitt embetsverk om å utrede hvilke administrative og lovmessige endringer som må gjennomføres.

Jeg håper dette finske initiativet vil føre til at saken finner sin løsning i aller nærmeste framtid.

Paul Chaffey (SV): Jeg takker utenriksministeren for svaret, som var positivt, både i og med at man har tatt saken opp med Finland og at Finland har gitt uttrykk for at man ønsker å stanse disse transportene.

Denne russiske produksjonen er en type industriproduksjon som har ganske alvorlige både miljømessige og sikkerhetspolitiske aspekter. Det dreier seg blant annet om reprosessering av plutonium i Majak, og jeg synes nok ikke det ansvaret bare kan hvile på det landet som produserer avfallet. Andre land i området må også ha et ansvar.

Mitt tilleggsspørsmål er om dette er en problemstilling utenriksministeren vil forfølge og legge vekt på i Barents-samarbeidet og i Nordisk Ministerråd-sammenheng, slik at man ikke ser dette bare som et isolert finsk-russisk spørsmål, men som en viktig problemstilling også innenfor de organene.

Utenriksminister Johan Jørgen Holst: Dette er spørsmål vi arbeider meget aktivt med, også i forbindelse med at det skal legges fram en egen stortingsmelding om denne type problemstillinger når det gjelder utviklingen i nordområdene. Som vi har vært inne på tidligere, anser vi at dette er problemer av så omfattende karakter og som vil stille så omfattende krav til oss at de ikke lar seg løse innenfor en snever ramme, verken innenfor Barents-samarbeidet eller Nordisk Råd, men vi skal selvfølgelig også forfølge saken der.

Den finske samarbeidsminister uttalte blant annet dette under siste sesjon i Nordisk Råd:

Jag tror att en fortsatt integration i hela Europa, med en viss overstatlighet i miljofrågor, ar det sakraste sattet att garantera en god miljo for kommande generationer i vår vardsdel.

Det var en direkte referanse til problemstillingene knyttet til det angjeldende atomkraftverk, og jeg er enig i denne overordnede vurdering.

Paul Chaffey (SV): Jeg beklager å måtte ta ordet en gang til. Jeg hadde ikke tenkt å gjøre det ut fra utenriksministerens første, positive svar, men når utenriksministeren prøver å gjøre dette til en EF-debatt, måtte jeg nesten gjøre det.

Jeg vil minne om at grunnen til at den finske samarbeidsministeren på møtet i Nordisk Råd kom med den uttalelsen, var at spørsmålet ble tatt opp fra norske deltakere i Nordisk Råd, fordi Nordisk Råd var et forum hvor det var mulig å få tvunget fram en reaksjon fra Finland. Det var en sak som fikk ganske bred dekning i finske massemedier, og man fikk kanskje lagt et grunnlag for en løsning av denne saken der gjennom det samarbeidet, og det syns jeg er veldig bra. Men da å bagatellisere Nordisk Råds og Barents-samarbeidets rolle og si at man må vente på en bredere europeisk ramme, syns jeg er å innta en svært defensiv holdning, hvis det er den linjen utenriksministeren kommer til å legge seg på framover.

Utenriksminister Johan Jørgen Holst: Det er avhengig av hvilke ører som hører. Jeg nevnte faktisk ikke EF eller EU med et eneste ord. Jeg snakket om integrasjon i hele Europa, behov for overstatlighet, og siterte den finske samarbeidsminister. Jeg har full respekt for det arbeid som gjøres i Nordisk Råd, men Chaffey tok jo selv opp spørsmålet om at det her dreide seg også om tiltak som må gjøres fra russisk side, og Russland er som kjent ikke medlem av Nordisk Råd. Vi er avhengig av å kunne samarbeide med Russland innenfor bredere rammer som gjelder hele Europa.