Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Tore A. Liltved (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Hvis SAS avvikler sine flygninger på Kristiansand - København, er det avgjørende for at andre selskaper skal kunne etablere flygninger på strekningen, at de får et prissamarbeid med SAS på « interline »-flygninger.

Hvordan vurderer statsråd Opseth muligheten for et slikt samarbeid?

Statsråd Kjell Opseth: Ei av følgjene av Noreg og Sverige sin luftfartsavtale med EF er at flyselskapa har svært stor fridom med omsyn til prissetting. Dette gjeld alt no på internasjonale ruter, og frå 1. april neste år også på innanriksrutene. Samarbeid mellom flyselskapa vil i denne situasjonen få nye former og bli etablert ut frå forretningsmessige vurderingar.

Når det gjeld « interline »-avtale mellom SAS og ein mogleg ny operatør på strekninga mellom Kristiansand og København, har SAS gjeve uttrykk for at dei generelt er positive til å slutte slike avtaler på næringa sine vanlege forretningsmessige vilkår. Samferdselsdepartementet er positiv til at slike avtaler blir inngått så lenge dei ikkje bryt med gjeldande regelverk. Det er likevel selskapa som må inngå slike avtaler på kommersielt grunnlag.

Tore A. Liltved (H): Jeg takker statsråden for svaret, som var positivt i den forstand at statsråden gav uttrykk for at han ville støtte et arbeid for å få til avtaler gjennom motivasjon og stimulering. Det er selskaper som nå er interessert i å fly strekningen, og de er selvsagt prismessig avhengig av å få avtaler som kan gjøre det lønnsomt for disse å sette i gang. Jeg vil si at EØS-avtalen og avtalen som er kommet i stand om fri konkurranse, er positiv i den forstand at dette er mye enklere nå enn tidligere. Samtidig er det også kanskje grunn til å være litegrann engstelig for avtalene mellom disse forskjellige flyselskapene når det gjelder « interline »-flygning. Jeg lurer på om statsråden deler mitt syn når det gjelder dette?

Statsråd Kjell Opseth: Det er rett som representanten Liltved seier at dereguleringa ein har i luftfarten har positive sider, det er difor vi har gjennomført den. Men det er også klart at det finst negative sider, og det er ei målsetting frå Regjeringa si side å gjere desse negative verknadene så små som råd er, noko som også Stortinget har gitt uttrykk for. I dette aktuelle tilfellet som representanten Liltved tar opp, er nok statens verkemiddel relativt beskjedne, men vi skal sjølvsagt gjere det vi kan gjere innafor det gjeldande regelverk for at vi ikkje skal få nokon endringar i luftfarten på dette området.