Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 48

Solveig Sollie (KrF): Jeg skal få stille følgende spørsmål til helseministeren:

I spørretimen 12. mai 1993 stilte jeg spørsmål til helseministeren angående mammografiscreening. Telemark er et fylke som fortsatt er interessert i å bli prøvefylke. I budsjettet for 1994 er det vedtatt 25 millioner kr til mammografiscreening i tre fylker.

Har helseministeren bestemt hvilke fylker som skal få et slikt tilbud?

Statsråd Werner Christie: Hensikten med prøvedriften for mammografiscreening er å finne fram til en tilfredsstillende faglig kvalitet på selve undersøkelsesmetoden og hensiktsmessige måter å organisere mammografiscreeningen på her i landet. Her er det viktig at prøvedriften legges opp slik at den så raskt som mulig gir det resultat at alle kvinner i den aktuelle aldersgruppe kan få dette tilbudet på en forsvarlig måte på landsbasis.

Departementet har oppnevnt en referansegruppe under ledelse av fylkeslegen i Østfold for blant annet å utrede spørsmålet om valg av prøvefylker. Denne gruppen har pekt på at dersom man skal kunne evaluere prøvedriften i et fylke, må antall kvinner i den aktuelle aldersgruppen i fylket og forekomsten av nye tilfelle av brystkreft være stor nok. I tillegg må mammografisenteret som finnes i fylket, oppfylle visse faglige krav. Det er dessverre på det rene at Telemark på denne bakgrunn ikke er blant de best egnede som prøvefylke. Referansegruppen har i tillegg til befolkningstall og forekomst av nye tilfelle også vektlagt faglige krav til et mammografisenter og mulighetene for en rask kompetanseoppbygging i vedkommende fylke basert på eksisterende drift av mammografi og den kompetanse som finnes rundt. Blant annet med disse forutsetningene som grunnlag har gruppen funnet at det mest hensiktsmessige er å nominere fire prøvefylker, og disse er: Oslo, Akershus, Rogaland og Hordaland.

Med utgangspunkt i Stortingets vedtak om å bevilge 25 millioner til dette formålet i 1994 vurderer departementet nå det endelige valget av prøvefylker og tidspunkt for start av prøvedriften. Det er utelukket at de midler som er bevilget, er tilstrekkelige for prøvedrift på årsbasis i alle de fire foreslåtte fylkene som referansegruppen har nevnt som aktuelle for prøvedrift.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg skulle selvfølgelig ønsket et noe mer positivt svar for Telemarks vedkommende. Men jeg har lyst til å si at jeg er glad for at det nå er bevilget penger på statsbudsjettet til å sette i gang prøveprosjekter med mammografiscreening for kvinner. Jeg har også lyst til å gi statsråden honnør for at han har prioritert dette på sitt budsjett. Kvinnene i Norge har egentlig vært svært tålmodige. I Sverige, Finland og Danmark innførte de allerede for fire - fem år siden systematisk mammografiscreening og undersøkelser av den kvinnelige befolkningen.

Når det gjelder hvilke fylker som er anbefalt av referansegruppen, stusser jeg nok noe over begrunnelsen. Jeg har ingen mulighet til å vurdere faglige krav til et mammografisenter og sette det ene opp mot det andre, men når det gjelder forekomst av brystkreft, er det et faktum at Telemark dessverre har ca. 4 pst. høyere forekomst enn landsgjennomsnittet. Og jeg vil da spørre helseministeren: Vil statsråden legge stor vekt på forekomst når han skal ta endelig beslutning i denne saken?

Statsråd Werner Christie: Jeg takker for representanten Sollies anerkjennelse for at vi har kommet i gang med dette, og jeg deler helt hennes bekymring for at vi ikke har fått skikkelig i gang et slikt tilbud. Når vi er litt senere ute enn andre land, er det fordi det helt inntil nylig har vært omstridt i faglige kretser om dette tilbudet kan forsvares ut fra omkostningene for operasjoner og undersøkelser av kvinner, og investeringer i forhold til de antall krefttilfeller man har funnet. Man har nå funnet at ved en veldig kritisk bruk av metoden, kan man oppnå forsvarlige resultater. Men dette er en enighet som helt nylig er oppstått, og vi har da vært avventende til vi fikk en medisinsk anerkjennelse.

Når det gjelder forekomst av kreft, er det flere typer. Nye tilfeller oppstår, og det er spørsmål om den til enhver tid foreliggende andel av kreft i befolkningen. Når det gjelder de nye tilfellene som oppstår i den aktuelle aldersgruppen, er dessverre Telemark på landsbasis midt på treet og har da for få tilfeller til at man kan oppnå de resultater på kort tid som man trenger for å finne ut hvordan dette skal gjøres skikkelig.