Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 55

Paul Chaffey (SV): Jeg vil be statsråden svare på følgende spørsmål:

Under kapittel 14 i medlemskapsforhandlingene med EF forhandles det om energipolitikk.

Har Regjeringen i disse forhandlingene gitt uttrykk for at Norge reserverer seg mot å innføre et felles gass- og kraftmarked med tredjepartsadgang til transportsystemene og uten mulighet til statlig styring av import og eksport av gass og elektrisk kraft?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det finnes i dag ingen regler i EF på det området spørsmålet omhandler. Det er foreslått direktiver om elektrisitets- og gassmarkedene. Disse direktivene har imidlertid lang vei fram før de eventuelt blir vedtatt, og det er betydelig uenighet innen EF om de foreslåtte regler. En lang rekke endringsforslag er fremmet. Det er ikke mulig i dag å si noe om hvordan et regelverk eventuelt vil bli utformet i framtida.

Vi vil imidlertid følge utviklingen nøye, ettersom stort sett det meste av EFs regelverkutvikling på energiområdet vil være av stor betydning for oss. Som energinasjon er vil sammenvevet med Europa ettersom i praksis all vår gass og omlag 70 pst. av vår olje eksporteres til Europa. Norges interesser som stor energiprodusent og energieksportør er derfor at Europa har et godt og effektivt fungerende energimarked.

Et norsk medlemsskap i EF vil gi oss langt større innflytelse på utformingen av eventuelle elektrisitets- og gassmarkedsdirektiver og annet regelverk relatert til utviklingen av energimarkedene. Med den faktiske tilknytning vi har til Europa på energiområdet er det derfor viktig at vi også formelt får innflytelse på beslutninger som angår oss, uansett om vi velger å bli medlem av EF eller ikke.

Paul Chaffey (SV): Jeg får vel takke for svaret som var nøyaktig som forventet. Dette her er ingen ting var budskapet, det er ikke noe å forholde seg til, fordi det finnes ingen regler i EF på dette området. Bortsett fra det er vi alle sammenvevd. Jeg tror det er en veldig farlig holdning Regjeringen legger seg på hvis man hele veien skal vente på at direktiver skal bli endelig vedtatt, og spesielt må det være uheldig i en situasjon der vi faktisk er i forhandlinger om medlemskap i EF. Det er jo ikke uinteressant for Norge som produserer fem-seks ganger mere energi enn vi selv forbruker, hva slags regime det er for kjøp og salg av både gass og kraft.

Mitt spørsmål er ganske enkelt: Hva mener Regjeringen om et fritt marked for elektrisk kraft og gass, og hva mener Regjeringen om at man fjerner statens monopol på eksport og import?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er helt enig med representanten i at det overhodet ikke er uinteressant for Norge hva slags regelverk EF utvikler når det gjelder gass- og elektrisitetsmarkedene. Det er faktisk et av de gode argumentene jeg mener vi har, for at Norge bør søke medlemskap i EF, fordi om EF vedtar gassmarkedsdirektiv, og om EF vedtar et direktiv for elektrisitetsmarkedene, vil det påvirke Norge uansett, fordi de er de største mottakerne av energieksport fra Norge. Hvis vi da velger å stå utenfor, betyr det at rammevilkårene, prisene, for den gassen vi skal selge til Europa, avgjøres av EF uten at vi deltar i det samarbeidet. Hvis man er opptatt av å hevde norsk selvråderett, opptatt å være med på å påvirke utformingen av markeder som uansett vil påvirke oss, så er det et argument for å delta i samarbeidet i stedet for å stå utenfor å være prisgitt de beslutningene EF måtte fatte.

Paul Chaffey (SV): Jens Stoltenberg stod nettopp her oppe nå og sa at han hadde funnet et godt argument for norsk medlemskap i EF, faktisk et av de beste. Jeg må si jeg fikk ikke med meg det argumentet i det hele tatt, fordi det jeg har skjønt fra Jens Stoltenberg og andre, er jo at man skal inn å påvirke politikken. Det er et argument for medlemsskap. Men det han stod her og sa nå, var at man skulle avvente behandlingen av direktiver om gass og kraft i EF uten å ha noen holdning til det fra norsk side og så tilpasse seg resultatet av det etterpå. Jeg har lyst til å gjenta det spørsmålet - jeg tror jeg har stilt det to ganger allerede: Hva slags standpunkt har Regjeringen til at det skal være et fritt marked når det gjelder kjøp og salg av gass og elektrisk kraft, og hva slags standpunkt har Regjeringen til EF-kommisjonens forslag om å gjøre det ulovlig å ha import- og eksportmonopol på staten når det gjelder gass og elektrisk kraft?

Statsråd Jens Stoltenberg: Regjeringen ønsker et regelverk i EF som sikrer nasjonal kontroll med energiressursene, enten det er elektrisitet, gass eller olje. Mitt poeng er at det er lettere å sikre at vi får et slikt regelverk hvis vi deltar i beslutningsprosessen enn om vi står utenfor og prøver å påvirke som et ikke-medlemsland, beslutninger som skal fattes av medlemsland. Men arbeidet med oljedirektiver viser jo at Regjeringen sitter jo ikke stille selv om vi er utenfor og bare avventer beslutninger i EF. Vi har vært aktive i forhold til utformingen av oljedirektivet, men det er jo helt opplagt at vi hadde hatt større muligheter til å påvirke utformingen av det direktivet, og i framtiden et eventuelt gassdirektiv eller elektrisitetsdirektiv, dersom vi var fullverdige medlemmer. Det var mitt poeng, og det mener jeg også er et godt argument for norsk medlemsskap. Jeg skal komme med en innrømmelse, at det kanskje ikke er blant de aller beste - det finnes jo en rekke andre enda bedre argumenter på andre områder.