Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 1993

Dato: 15.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Syver Berge (Sp): Eg stiller følgjande spørsmål til kulturministeren:

Lillehammer Bys Malerisamling vert frå 1. januar 1995 knutepunktinstitusjon. Drifta av samlinga er sikra til over OL, til mars 1994. Frå den tida og fram til 1. januar 1995 er det fare for at Malerisamlinga vert stengd.

Har kulturministeren moglegheit for å hjelpa til økonomisk for å halda samlinga i drift i overgangsperioden fram til 1. januar 1995?

Statsråd Åse Kleveland: For å styrke formidlingen av billedkunst og kunsthåndverk ble det i St.meld.nr.61 (1991-1992), Kultur i tiden, foreslått å gi flere kunst- og kunstindustrimuseer status som knutepunktinstitusjon. Lillehammer Bys Malerisamling er en av institusjonene innen billedkunstområdet som har fått status som knutepunktinstitusjon.

Kulturdepartementet vil foreslå at den nye funksjonsdelingen iverksettes fra og med budsjettåret 1995. Det er først ved denne iverksettelsen at Kulturdepartementet får et delansvar for driften av Lillehammer Bys Malerisamling. I 1994 påhviler driftsansvaret Lillehammer kommune.

Kulturdepartementet har i St.prp.nr.1 (1993-1994) foreslått bevilget 5,5 millioner kr i 1994 til prosjektstøtte for knutepunktinstitusjonene på områdene billedkunst og kunsthåndverk. Fordelingen av disse midlene er pr i dag ikke avklart, men det er åpenbart at Lillehammer Bys Malerisamling vil kunne søke om tilskudd fra denne potten i 1994.

Avslutningsvis vil jeg generelt understreke betydningen av at nåværende bidragsytere til de fremtidige knutepunktinstitusjonene opprettholder sine forpliktelser og bevilgninger i 1994, fordi disse bevilgningene vil bli tatt i betraktning ved beregning av det statlige bidrags størrelse i 1995 når ordningen med knutepunktinstitusjoner iverksettes.

Syver Berge (Sp): Eg vil takke statsråden for eit positivt svar, for da kulturmeldinga - som statsråden nemnde - vart behandla, var stortingsfleirtalet svært oppteke av at museumsverksemda skulle samordnast. Fleirtalet var òg klar over at det kunne oppstå overgangsvanskar for enkelte institusjonar.

Når det gjeld Lillehammer Bys Malerisamling, verkar det for meg praktisk om ein kunne få skuva knutepunktorganiseringa fram slik at det hadde vorte sikra ei samanhengande drift utan at institusjonen meir eller mindre vart stengd på grunn av mangel på skillingar.

Eg er glad for det statsråden nemnde om prosjektstøtte, og eg forstår da at statsråden vil sjå positivt på ein søknad frå målerisamlinga på Lillehammer.

Statsråd Åse Kleveland: Overgangen til knutepunktinstitusjon for Lillehammer Bys Malerisamling er en del av en stor øvelse som vi skal forberede i 1994, og som skal gjennomføres i 1995, for å få funksjonsdelingen på plass. Og jeg ber om forståelse for at vi ikke vil forskuttere dette for enkelte områder i landet. Jeg tror det er veldig viktig for at ingen i etterkant skal føle at de er blitt dårlig behandlet, at vi kjører dette løpet samlet, men at vi nettopp for å kunne få ting til å gli i denne overgangsperioden, har midler som det er mulig å bruke - slik vi nå har på budsjettet. Jeg vil ikke tro at det er noe alternativ her å stenge Lillehammer Bys Malerisamling. Det som er problemet for Lillehammer, er at man har bygd ut museet i vesentlig grad i forbindelse med OL, og at det selvfølgelig har skapt noen nye behov som vi må søke å løse.