Stortinget - Møte onsdag den 15. desember 1993

Dato: 15.12.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Helleristningene i Østfold er i ferd med å bli ødelagt, dels av forurensing av luft og vann og dels av mennesker. Om det ikke settes i verk tiltak, gjennom tverrfaglig forskning, forsøk og vernetiltak, står bergkunsten i alvorlig fare.

Hva vil miljøvernministeren gjøre med saken?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Våren 1993 igangsatte Miljøverndepartementet utviklingsprosjektet « Forvaltningsplan for førreformatoriske kulturminner i Østfold ». Forvaltningsplanen skal gi en samlet oversikt over alle kjente automatisk fredede kulturminner i fylket. Etter nærmere kriterier skal planen gi en oversikt over et antall kulturminner som skal prioriteres med hensyn til skjøtsel, tilrettelegging og vedlikehold.

Som et ledd i dette arbeidet ble det i sommer igangsatt en omfattende tilstandsregistrering av helleristninger i Østfold. Bakgrunnen for registreringen var dels kunnskap om ødeleggelse og slitasje av denne type kulturminner, og dels signaler fra Bohuslan om negativ påvirkning av luftforurensning. Registreringene bekreftet dessverre at skader på avdekkede helleristninger har et større omfang enn tidligere antatt. De viktigste årsakene til ødeleggelsene antas å være temperatursvingninger, sur nedbør, lavarter og mekanisk erosjon som utvikles over en årrekke. Videre er en del helleristninger utsatt for slitasje, tråkk, bålbrenning, utsprengning m.m.

Østfold fylkeskommune, som har det daglige ansvaret for utarbeidelsen av forvaltningsplanen, vil gjennomgå materialet sammen med Riksantikvaren og Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, og komme med forslag til tiltak for å beskytte disse kulturminnene. Det kan være aktuelt å tildekke en del forekomster for å redusere forvitringen.

Vi vet i dag for lite om årsakene til nedbrytingen av helleristningene til umiddelbart å kunne sette i verk et konkret redningsprogram. Det er derfor et behov for å samle eksisterende kunnskap fra Sverige, våre arkeologiske museer og relevante forskningsmiljøer. Departementet vil be Riksantikvaren sørge for at forslag til tiltak foreligger sammen med rapport fra utviklingsprosjektet i Østfold som skal legges fram til sluttbehandling i Miljøverndepartementet i første halvår 1995.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for det positive svaret.

Statsråden sa at vi vet for lite om årsakene til nedbrytingen. Vi vet kanskje årsakene til nedbrytingen, men vi vet ikke hvilke tiltak vi skal sette inn.

Helleristningene i Østfold er en nasjonal kulturskatt. Dette arbeidet vil kreve et betydelig løft, som vi har sagt, både innen forskning og gjennom menneskelige og økonomiske ressurser. Vi vet at Riksantikvaren er veldig positiv til dette.

Som statsråden sa, er det Østfold fylkeskommune som har det daglige ansvaret. Men prosjektet med å redde helleristningene må jo være et nasjonalt ansvar. Jeg tolker statsrådens svar slik at han anser dette for å være et nasjonalt ansvar. Jeg regner med at han følger opp med de midler og de tiltak som vil kreves for å kunne redde disse helleristningene.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er nok temmelig klart at dette også er et nasjonalt ansvar. Vi vil selvfølgelig legge fram forslag til de tiltak som vi mener er nødvendige, når vi får det faglige grunnlaget fastlagt.

Det er riktig som representanten påpekte, at vi vet noe om årsakene. Jeg sa at de viktigste årsakene til ødeleggelsene er temperatursvingninger, sur nedbør osv. Men så sa jeg også på slutten: « Vi vet i dag for lite om årsakene ». Vi vet mye, men ikke nok. Hadde vi gjort det, kunne vi i og for seg ha satt i gang med en gang. Men vi trenger en del tilleggsinformasjon for å være helt sikre på hvilke type tiltak vi skal iverksette.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

I tillegg til at helleristningene blir ødelagt, har vi også et dokumentasjonsproblem. Av de 350 felt som er i Østfold, er det bare 110 som er dokumentert. Da er det viktig at man i hvert fall følger opp med et dokumentasjonsprogram i denne sammenhengen, og at man kanskje også bruker ny teknologi, fordi man hele tiden har brukt den gamle måten for dokumentasjon av helleristningene.

Jeg håper statsråden vil være villig til å bidra til at man også får en fortløpende dokumentasjon, samtidig som man forsker på bevaring av helleristningene.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Hvordan man rent faglig skal foreta dokumentasjon, vil ikke jeg blande meg bort i. Det overlater jeg til fagfolkene. Dokumentasjon er ikke bare viktig, men det er en forutsetning for å ha oversikt over det som finnes. Det vil vi gjennom Riksantikvaren bidra til å støtte.

Jeg vil understreke at her har staten et ansvar og fylkeskommunen et ansvar. Men det er allerede etablert et samarbeid.

Det som er viktig, er at vi får oversikt over omfanget og registrering og dokumentasjon av helleristningene, og at vi får gjort de nødvendige beskyttelsestiltak først og fremst i forhold til det som det er nødvendig å beskytte i første omgang.