Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 1994

Dato: 26.01.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

Distriktsveterinæren i Sør-Varanger har med hjemmel i regelverket for næringsmiddelkontroll bestemt at et større parti kjøtt som er ulovlig innført fra Finland, skal graves ned.

Vil landbruksministeren medvirke til at ulovlig innført kjøtt kan brukes til pelsdyrfôr, og at vi får en lik praksis i slike saker?

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg antar at representanten Gaup i sitt spørsmål refererer til en rekke beslag av ulovlig importert kjøtt, til sammen ca. 900 kg, som kommuneveterinæren i Sør-Varanger i medhold av kjøttkontrollovens bestemmelser besluttet skulle tilintetgjøres ved nedgraving. Beslagene dreide seg om kjøtt fra dyr som ikke hadde gjennomgått kjøttkontroll på opprinnelsesstedet.

Etter gjeldende bestemmelser skal alt kjøtt, enten det er norskprodusert eller importert, gjennomgå offentlig kjøttkontroll i Norge. En viktig forutsetning for godkjenning av importert kjøtt er at det stammer fra dyr som er veterinærkontrollert i eksportlandet både før og etter slakting.

Importert kjøtt som den offentlige kjøttkontrollen ikke godkjenner til folkemat, skal kasseres eller tilbakevises. Kassert vare skal tilintetgjøres.

Kravet om offentlig kjøttkontroll for importert vare er motivert ut fra et ønske om å ivareta folkehelsen. Når det stilles krav om at kasserte varer skal tilintetgjøres og ikke utleveres til dyrefôr, har dette sammenheng med hensynet til den svært gode dyrehelsen vi har her i landet. Slike varer kan inneholde farlige smittestoffer.

Vår praksis er også i samsvar med EØS-avtalens bestemmelser som trer i kraft 1. juli 1994. Her kreves det at alt kjøtt fra kjøttproduserende dyr som ikke har gjennomgått forskriftsmessig kjøttkontroll, betraktes som høyrisikoavfall og steriliseres, graves ned eller brennes.

Når det gjelder beslaglagt ulovlig importert kjøtt som har vært underlagt kjøttkontroll i opprinnelseslandet, kan det lokale næringsmiddeltilsyn tillate at dette utleveres til helseinstitusjoner o.l. forutsatt at en del vilkår knyttet til opprinnelse og behandling av varene er oppfylt. Det kan også være aktuelt å tillate utlevering av beslaglagt kjøtt fra kontrollerte slakt til bedrifter som fremstiller dyrefôr, dersom varene ikke vurderes å innebære noen dyrehelsemessig risiko.

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil takke landbruksministeren for svaret.

Så vidt jeg har fått opplyst, var det i det omtalte partiet også en del kjøtt som var innkjøpt i forretninger på finsk side, og jeg er fornøyd med at det kan leveres ut til helseinstitusjoner.

Mitt spørsmål blir da om man vil innføre en lik praksis overalt i landet.

Statsråd Gunhild Øyangen: Meg bekjent skal det være lik praksis, men det kan jeg sjekke nærmere hvis representanten Gaup ønsker det.