Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Paul Chaffey (SV): Jeg vil be miljøvernministeren besvare følgende spørsmål:

Atomgjenvinningsanlegget i Dounreay i Skottland har søkt om å øke sine utslipp av radioaktivitet til vann og luft. Ifølge selskapets egne planer er det snakk om en tidobling i forhold til dagens utslippsnivå.

Hvordan vil norske myndigheter bidra til å stoppe disse planene?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Statens strålevern har innhentet informasjon fra forurensningsmyndighetene i Edinburgh om innholdet i søknaden om ny utslippstillatelse fra atomgjenvinningsanlegget i Dounreay. Denne informasjonen bekrefter at eierne av gjenvinningsanlegget i Dounreay har søkt om å øke utslippene av radioaktive stoffer til vann og luft. Søknaden innebærer at utslippsgrensene for de enkelte komponenter stort sett holder seg på samme nivå som i dag. Det er økningen i volumet på det brukte brenselet som er planlagt behandlet ved anlegget, som er årsaken til den økningen i totalutslippene som det er søkt om. Bakgrunnen for denne økningen ser ut til å være behandlingen over en fem-tiårsperiode av det brukte atombrenselet som finnes i kjernen på en forskningsreaktor ved Dounreay-anleggene, som den britiske regjering har besluttet å nedlegge fra 31. mars i år.

Søknaden er fortsatt til behandling hos de britiske forurensningsmyndighetene i Edinburgh. Det er derfor for tidlig å si noe om hva den endelige tillatelse vil gå ut på. Jeg vil imidlertid ta denne saken opp igjen med min britiske kollega og understreke at vi på norsk side ser svært alvorlig på en eventuell økning av utslippene fra Dounreay, og anmode om at han medvirker til at det ikke blir gitt tillatelse til en slik økning.

Jeg vil i tillegg nevne at omfattende protester blant annet fra Norge bidro til at det ikke ble bygd noe nytt gjenvinningsanlegg i Dounreay. Det som det nå søkes om, er tillatelse til å utvide den eksisterende virksomheten. Det er vårt syn at utslippene fra slik virksomhet bør reduseres så langt det til enhver tid er teknisk mulig. Norske myndigheter vil derfor gjennom arbeidet i Pariskommisjonen, som blant annet regulerer utslipp fra eksisterende virksomhet, fortsette arbeidet med å se til at dette skjer.

Paul Chaffey (SV): Jeg takker miljøvernministeren for svaret.

Jeg er glad for at jeg for en gangs skyld fikk gitt Thorbjørn Berntsen mulighet til å komme med et positivt svar. De opplysningene som vi har fått fra grupper som arbeider mot kjernekraft, forteller at det er ganske dramatiske økninger av enkelte utslipp det er snakk om - av cesium og plutonium til havet og av jod og plutonium til luft. Tidligere målinger, blant annet i Barentshavet, har vel vist at det så langt er høyere aktivitet fra en del britiske utslipp enn fra russiske, slik at det er ikke noe lite problem vi snakker om.

Jeg skal ikke stille noe tilleggsspørsmål nå, bare konstatere at vi fikk et relativt positivt svar, og at SV kommer til å følge Berntsens arbeid i denne saken nøye.