Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato: 09.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Lovlig registrerte og godkjente vaktselskaper påtar seg å plassere avlyttingsutstyr for kunder.

Hva kan statsråden bidra med for at loven om vaktvirksomhet kan følges opp?

Statsråd Grete Faremo: Det er politiets oppgave å kontrollere at vaktselskapenes virksomhet drives i samsvar med loven og forskriftene. Lov om vaktvirksomhet er av 13. mai 1988 og er altså av relativt ny dato. Med utgangspunkt i de erfaringer man har høstet med loven og håndhevelsen av den, har Justisdepartementet likevel allerede igangsatt arbeid med en gjennomgang der vi blant annet vurderer tiltak for at politiet skal få bedre muligheter til å utøve kontroll.

Et av tiltakene som forberedes, er opprettelse av et landsomfattende register over vaktselskaper. Dette vil være et viktig virkemiddel for politiet til å utøve generell kontroll med selskapene, samtidig som publikum og bransjen selv vil få bedre mulighet til å holde et våkent øye med vaktselskapene.

Departementet vil også se nærmere på politiets oppfølging av vaktselskapenes virksomhet, blant annet hva som praktisk kontrolleres ved behandling av søknad om tillatelse til å drive vaktvirksomhet, og om det er etablert ordninger for etterkontroll.

Når det gjelder den aktuelle saken, opplyser Oslo politikammer at man har iverksatt full undersøkelse. Jeg ser svært alvorlig på forholdet selv om det dreier seg om et enkeltstående tilfelle. Jeg vil derfor følge med i den videre utvikling i saken.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Mye tyder på at avlytting blir mer vanlig. Det er enkelt å anskaffe avansert utstyr for en forholdsvis rimelig penge, og firmaer og vaktselskaper stiller opp ikke bare for å utføre antiavlytting, men også for å levere avlyttingstjenester i strid med straffeloven. En del kommuner tilbyr i dag vakttjenester i skarp konkurranse med de private selskapene. Konkurranse på like vilkår er vel og bra, men når offentlige etater ikke er underlagt lov om vaktvirksomhet, blir det en forskjellsbehandling. Det stilles ikke spesielle krav til vandel, sikkerhet, økonomi eller opplæring, for å ha nevnt noe. Dermed kan de ligge lavere i pris enn de private selskapene og bidra til å undergrave den lovregulerte vaktselskapsbransjen. De private får økonomiske problemer, og noen kan bli fristet til å utføre ulovlige avlyttingstjenester for å overleve.

Statsråden varsler nye og skjerpede regler for de private vaktselskapene, men såvidt jeg forstår, blir de offentlige etatene unntatt for disse reglene. Hva kan statsråden gjøre for å oppnå likebehandling?

Statsråd Grete Faremo: Det er heldigvis meget strenge regler for avlytting i Norge, og det er en selvfølge at uansett hvilket utgangspunkt de ulike selskaper og etater har, må norsk lov følges.

Vi har så langt registrert at det er nødvendig også å gå gjennom lov om vaktselskaper. Og det vi jobber med i tillegg til et sentralt register, som jeg nevnte i mitt hovedsvar, er om det også er tilstrekkelig krav til vandel i dag. Vandel hos daglig leder, men også hos styremedlemmer, kan det være aktuelt å stille krav til. Vi ser også på behovet for en viss økonomisk administrativ styreevne, og vi ser på forskriftene - vurderer om det er behov for en bedre samordning mellom de ulike forskrifter om vaktvirksomhet og våpenloven, blant annet når det gjelder tillatelse til å bære gassvåpen kontra å erverve og/eller inneha slike. I tillegg ser vi opplæring som helt sentralt. I dag tror jeg vi har en timeramme for opplæring på 80 timer, og det er nødvendig å bedre dette.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret og registrerer at jeg ikke fikk svar på dette med konkurransevridning og de offentlige etaters rolle innen vaktvirksomheten.

Mye tyder på at det finnes et økende marked for salg av avlyttingsutstyr og avlyttingstjenester. Ifølge Statens teleforvaltning kommer mye utstyr av denne type til landet uten importlisens og uten at det foreligger tillatelse til markedsføring og salg. Vil man ordne opp i dette fra departementets side?

Statsråd Grete Faremo: Politiet har som oppgave å ta tak i alle forhold hvor det er grunn til å tro at det skjer brudd på norsk lov. Det er svært strenge regler for blant annet avlytting i Norge, og det er selvsagt en forutsetning at alle - uansett tilknytning - i et privat selskap eller i offentlige etater skal holde seg innen rammen av disse reglene. Og igjen: Når det gjelder lov om vaktselskap, gjennomgår vi de erfaringer vi har, med sikte på å bedre både regelverket, kontrollen og oppfølgingen av disse selskapene.