Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato: 09.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Jorunn Hageler (SV): Jeg vil få stille følgende spørsmål til administrasjonsministeren:

Ifølge NRK Radio den 3. februar 1994 vil departementet innføre frie priser på skolebøker etter råd fra et interdepartementalt utvalg. I Stortinget den 29. november 1993 sa statsråden at denne saken « er ment å komme tilbake » til Stortinget.

Vil statsråden sørge for at Stortinget får behandle eventuelle forslag til endringer i bransjeavtalen for bokomsetning?

Statsråd Nils Olav Totland: Bransjeavtalen for bokomsetning krever unntak fra forbudet mot prissamarbeid etter pris- og konkurranselovgivningen. Konkurransetilsynet har vurdert dagens bransjeavtale og har gitt unntak ut fra kulturpolitiske hensyn. Det var likevel en forutsetning at det skulle bli frie priser på skolebøker, og at det skulle bli mulig å kjøpe skolebøker direkte fra forlag.

Både Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen har som kjent klaget til Administrasjonsdepartementet over vedtaket om skolebøker.

Da departementet fikk klagene, viste det seg at det var store sprik i vurderingene av hvilken virkning friere skolebokomsetning ville ha for bokhandelnettet, og spesielt distriktsbokhandlene. Derfor nedsatte vi en interdepartemental arbeidsgruppe med representanter fra sju departementer for å vurdere dette spørsmålet nærmere.

Arbeidsgruppa har nå avgitt rapport, og det var arbeidsgruppas vurdering som ble sitert i NRK den 3. februar. Arbeidsgruppas rapport blir et dokument i saken, og jeg vil understreke at denne arbeidsgruppa ikke har hatt som oppgave å tilrå hvordan klagene skal avgjøres.

Departementet har ennå ikke tatt stilling til klagesakene.

Som klageinstans for vedtak gjort i Konkurransetilsynet, behandler nå departementet klagen på vanlig måte etter forvaltningsloven. Det er departementet som har endelig avgjørelsesmyndighet i disse sakene. Stortinget vil på vanlig måte få orientering om viktige saker avgjort i Konkurransetilsynet og departementet i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet.

Jorunn Hageler (SV): Jeg takker statsråden for svaret og konstaterer at han ikke vil gi Stortinget anledning til å få opp spørsmålet som egen sak. I debatten i Stortinget den 29. november 1993 sa statsråd Totland at spørsmålet om frie priser på skolebøker « er ment å komme tilbake » til Stortinget igjen. Han mente også at man burde legge vekt på kultur og målsak i denne sammenhengen.

Jeg mener det er viktig å få saken tilbake til Stortinget av minst tre grunner: kulturpolitiske, distriktspolitiske og sysselsettingsmessige. Kulturpolitiske målsettinger for bokbransjen handler om utgivelse av et bredt spekter av litteratur, herunder litteratur på nynorsk. Det handler også om å gi forbrukerne over hele landet tilgang til et bredt spekter av kvalitetslitteratur på stedet - i lokalsamfunnet. Vi kan frykte at frie priser på skolebøker vil føre til at mange bokhandlere i distriktene må legge ned. Salget representerer 40-50 pst. av bokomsetningen for dem. Arbeidsplasser vil gå tapt.

Finner statsråden det rimelig at en sak av så stor viktighet bør komme tilbake til Stortinget som egen sak?

Statsråd Nils Olav Totland: Her er en blanding av behandling og innhold i en utredning, og jeg viser til at det kommer opp et spørsmål fra en annen representant som går mer på det innholdsmessige. Jeg har oppfattet spørsmålet fra Jorunn Hageler som et spørsmål knyttet til behandling med bakgrunn i et replikkordskifte i forbindelse med budsjettbehandlingen for Administrasjonsdepartementet, som riktig sagt foregikk den 29. november i fjor.

Jeg må gjenta at som nevnt er det Administrasjonsdepartementet som er klageinstans for vedtak som Konkurransetilsynet gjør etter pris- og konkurranselovgivningen. Jeg må gjenta at slike klager behandler departementet på vanlig måte etter forvaltningsloven, og det ligger i systemet at departementet har endelig avgjørelsesmyndighet i slike saker. Når statsbudsjettet legges frem, orienteres departement og storting om viktige saker som er avgjort i Konkurransetilsynet og departementet. Slik orientering vil bli gitt i skoleboksaken. Saken ble også tatt opp av et bredt flertall i komiteen, som departementet og statsråden selvsagt har merket seg i forbindelse med budsjettbehandlingen.

Jorunn Hageler (SV): Grunnen til at jeg stilte spørsmålet var selvfølgelig ikke bare for å spørre om behandlingen av en sak, men fordi den innholdsmessig er så viktig - en viktig politisk sak. Jeg tror det er ganske stor politisk enighet i salen her om at dette må vi diskutere om igjen.

Vi hadde lik medisinpris oppe i forrige spørsmål, og der ble det sagt at det var bred politisk enighet om at dette skulle vi ha. Men lik pris på skolebøker anses altså ikke som så viktig. Jeg tror det har stor betydning for folk, spesielt i Distrikts-Norge, å bevare bokhandelen - ikke minst av kulturelle årsaker.

Så jeg vil spørre statsråden om han ikke deler mitt syn på at frie priser på skolebøker vil ha de konsekvensene som jeg har nevnt, på det kulturpolitiske, det distriktspolitiske og det sysselsettingsmessige området.

Statsråd Nils Olav Totland: Statsråden konstaterer at det er sprik i oppfatning om virkningene av skolebokomsetning, og så får vi ta det i tur og orden.

Jeg synes ikke forrige sak, knyttet til medisin, gir noe sammenlikningsgrunnlag i forhold til hvordan man behandler en klage, for denne saken gjelder behandlingen av en klage fra to interessenter.