Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 1994

Dato: 16.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

John Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede sosialminister følgende spørsmål:

Det lenge planlagte prøveprosjekt mellom Sosial- og helsedepartementet og Oslo kommune for behandling av heroinmisbrukere med metadon er enda ikke oppstartet.

Hva er grunnen til dette?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Som det vil være kjent for representanten Alvheim, anmodet Sosialdepartementet Oslo kommune om å iverksette det treårige forsøksprosjektet med metadonbehandling tidlig på året i fjor. Oslo bystyre vedtok også allerede i februar 1993 at et slikt prosjekt skulle iverksettes.

Det har vært flere hindringer for dette prosjektet. Særlig har det vist seg vanskelig å rekruttere personale. Det har vært få innenfor vårt eget fagmiljø som har ønsket å arbeide med prosjektet. Jeg har imidlertid fått opplyst fra Oslo kommune at forsøksprosjektet nå endelig er under etablering, og at prosjektledelsen på tre personer er tilsatt. Jeg kan også opplyse at den nasjonale styringsgruppen for prosjektet er oppnevnt, og den har startet sitt arbeid. Det ser nå ut til at de fleste av problemene i forhold til oppstart er løst, og jeg har godt håp om at de første klientene kan tas inn i prosjektet før sommeren 1994.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg går da ut fra at de opplysningene som nå gis, er mer å stole på enn opplysninger som er gitt av en tidligere statsråd om samme sak.

Det er vitterlig ingen uenighet om at behandling av heroinmisbrukere med metadon for det første hindrer et betydelig antall overdosedødsfall. Det er videre også enighet om at behandling med metadon av denne type misbrukere gjør livskvaliteten for den enkelte bedre og fremfor alt gjør livskvaliteten bedre for de pårørende og familien. Videre er det full enighet om at mennesker som går på metadonbehandling, begår mindre kriminelle handlinger for å skaffe seg penger til stoff. Dette er tre vektige og alvorlige grunner for at dette prosjektet for lengst burde vært i gang, og det fikk også anbefaling fra sosialkomiteen i 1992 da vi behandlet sosialloven.

Hvis dette ikke slår til, at man ikke kommer i gang på forsommeren, som statsråden nå har opplyst, håper jeg og forventer jeg at statsråden kommer tilbake til Stortinget.

Statsråd Hill-Marta Solberg: Det er ingen grunn til å være fornøyd med at det har tatt så lang tid å få dette prosjektet « på skinnene ».

Som jeg pekte på i mitt svar, er det først og fremst problemer med rekruttering til ledelse av prosjektet som har tatt tid. Det har selvfølgelig sammenheng med at vi i Norge har lange tradisjoner med medikamentfri behandling av rusmiddelbrukere, og at denne behandlingsformen vi nå snakker om i dette prøveprosjektet, også er ny for vårt fagmiljø.

Jeg kan også tilføye at da departementet hadde møte med den nasjonale styringsgruppen for en uke siden, ble det gitt meget klare signaler om at man forventer at prosjektet er i gang allerede i månedsskiftet april/mai.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden også for dette svaret.

Jeg har vel en følelse av at det ikke har vært departementet som har sviktet i å få prosjektet i gang, men Oslo kommune. Det er ikke så lenge siden jeg leste i en herværende avis at man nå plutselig var i beit for bygning til dette prosjektet, man var på jakt etter et sted å være, rett og slett.

Mitt siste spørsmål til sosialministeren: Hvis det nå skulle vise seg at Oslo kommune nå ikke er i stand til å følge opp dette som planlagt, med åpning på forsommeren eller i juli/august måned, vil da departementet vurdere å forespørre andre kommuner i miljøet her om å overta prosjektet i samarbeid med departementet?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg har på ingen måte grunnlag for å si at Oslo kommune trenerer prosjektet.

Dette prosjektet er samfinansiert mellom departementet og Oslo kommune, rett nok med det mest vesentlige av finansieringen fra statens side. De kontaktene departementet har til Oslo kommune, bekrefter for så vidt at man nå gjør det som er mulig for å få prosjektet i gang, og jeg forventer også at praktiske spørsmål rundt sånt som lokaler lar seg ordne innenfor den tid man fra departementets side forventer at dette prosjektet skal være i gang. Så langt har det ikke vært noe grunnlag for å vurdere flytting av prosjektet. Vi forutsetter at det skal være i gang før sommeren, og det skal være i gang her i Oslo, der det også etter faglige vurderinger er det største behovet for å gjennomføre et slikt prøveprosjekt.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdigbehandlet.